Yalova’da, tarım geçmişi olmayan dört girişimci, topraksız tarım yöntemi ile çilek üretimine başladı. İnternette izledikleri bir videodan ilham alarak harekete geçen girişimciler, şehirde 2 bin 200 metrekarelik bir alanda üretim yapıyorlar.
Kurdukları şirket sayesinde Yalova’da ilk defa topraksız tarımda çilek yetiştiriliyor. Zorlu sera kurulum süreçleri ile karşılaşan girişimcilerden Merve Yazıcı, “Tarım ile pek ilgili değildik aslında. Bir sabah kahvaltı sırasında bu işe girişebilir miyiz diye düşündük. Maliyetlerin bu kadar yüksek olacağını beklemiyorduk, ama sonunda başladık. Çilek yetiştiriciliği hakkında bir YouTube videosunu izledim,” şeklinde konuştu.
Mersin’den ikinci el bir sera alarak Safran Köyü’nde kurduklarını belirten Yazıcı, “Bu süreç oldukça zorlu geçti. Maliyetler tahminimizin üzerinde oldu fakat şu an bu durumdan mutluyuz. Neden bu işe başladığımızı sorguladığımız bir an olmadı,” dedi.
Girişimcilerden Murat Gülbaba, soğuk havaya dayanıklı Sabrina çeşidi çileği tercih ettiklerini belirterek, “Topraksız tarım sayesinde yılın 365 günü çilek yetiştirme imkanı var. Zorluklar elbette mevcut. Isı ve nem kontrolü önemli,” şeklinde ifadelerde bulundu.
Seranın kurulumu ve ilk aşamalarının kolay olmadığını dile getiren Bager Arıcı, “Topraksız tarıma yönelmemizin nedeni, birim alandan daha fazla ürün elde etmek. Bahçe çileğine kıyasla çok daha fazla verim alabiliyoruz. Bitkilerin kontrolü tamamen bizim denetimimizde oluyor. Kapalı alan üretimi sayesinde bitkilerin gelişimi üzerindeki etki tamamen bizim elimizde,” diye aktardı.
Arıcı, Sabrina çeşidinin raf ömrünün diğer türlerle kıyaslandığında daha uzun olduğunu ifade ederken, ortaklardan Murat Girgin ise minimum gübre ile maksimum verim elde ettiklerine dikkat çekerek, “Şu anda 2 bin 200 metrekarelik alanda yaklaşık 30 bin kök çilek dikerek bu işi etkin bir şekilde yürütüyoruz. Yaklaşık 1.5 aydır üretim yapıyoruz ve 30 bin kökten yaklaşık 12 ton ürün elde edeceğiz,” şeklinde bilgi verdi.