Van’ın yüksek bölgelerinde, bölgeye özgü endemik bitkilerle hazırlanan ve kentin tescilli ürünü olan taze otlu peynir, yeni sezonuyla birlikte raflarda yerini aldı. Yüzyıllardır yerel mutfakların vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan bu peynir, mayıs ayında dağlardan toplanan çeşitli otlarla yapılmakta. Mendi, heliz, sirmo (yabani sarımsak), siyabo, dağ nanesi ve kekik gibi doğal ve aromatik bitkilerin kaynatılmış süte katılmasıyla elde edilen otlu peynir, geleneksel yöntemlerle fermente ediliyor. Peynir, en az 40 gün boyunca hafif tuzlu suda bekletilerek tazeliğini koruyarak tüketicilere sunuluyor.
Yaylalardan gelen doğal otların zenginleştirdiği otlu peynir, bu yıl kilogram başına 150 ila 250 lira arasında bir satış fiyatına sahip. Geçtiğimiz yıla göre fiyatlarda herhangi bir artış meydana gelmediği bildiriliyor.
“Geçen yıl da aynı fiyat aralığındaydık”
İHA muhabirine açıklama yapan Tarihi Peynirciler Çarşısı esnafı Tuncer Bilici, toprak altı küp peynirin sezonunun sona erdiğini ve taze otlu peynir sezonunun açıldığını belirtti. Bilici, “Bu yıl çıkan yeni sezon peyniri, küp peynire göre daha uygun fiyatlarla satılıyor. Küp peyniri geçen yıl 350 ila 450 lira arasında satılıyordu. Taze peynirin fiyatı ise 150 ila 250 lira aralığında değişmekte. Geçen sene de benzer fiyatlarla satış yapmıştık. Peynir suyunu süzdükçe fiyatı biraz artıyor. Islak peynirde kayıplar daha fazla olurken, süzülen ve kurutulan peynirin lezzeti daha yoğun oluyor. Bu yıl bereketli yağışlar sayesinde otlu peynirin aroması da oldukça güzel hale geldi” diye konuştu.