Van’da Ramazan ayının sembollerinden olan cevizli çörekler, tandırlarda özenle pişiriliyor.
Edremit ilçesinde Ramazan için hazırlıklar hız kazanmış durumda. Vatandaşlar, bir yandan iftar için yemek hazırlarken, diğer yandan sahurda sıkça tercih edilen cevizli çörekleri tandırda yapmaya başladılar. Mahalle sakinleri, bu lezzetli çörekleri pişirmek için imece usulü çalışarak bir araya geliyorlar. Şamranaltı Mahallesi’nden Mahire Ertaş, cevizli çöreğin Ramazan ayına özgü bir gelenek olduğunu belirterek, “Ramazan için içi dolu çörekler pişiriyoruz. Sahurda yiyoruz. Mahallede tek bir tandır bulunduğu için her gün sırayla dönüşümlü olarak birimiz pişiriyoruz. Ramazan ayının başlangıcında yapmaya başladık ve bir ay boyunca tüketeceğiz. Beş gün önce bu geleneği başlattık, cuma gününe kadar da devam edeceğiz. Birbirimize destek oluyoruz” dedi.
Ertaş, tandırda cevizli çörek yapımının genç nesil tarafından pek bilinmediğini vurgulayarak, “Zamanında tandırlarda ekmek pişirilir, ayran aşı yapılır ve balık kızartılırdı. Şimdi ise bunların çoğu kayboldu. İçli çöreklerin yapılma sıklığı azalmış durumda. Yaşlılar artık yapamadığı için yeni nesil de bu geleneği devam ettirmiyor. Bizler, hâlâ pişirerek bu kültürü yaşatmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Ayrıca, tandır kazalarının yaşanmaması için uyarılarda bulunan Ertaş, “Geçenlerde bir kadının tandıra düştüğünü duyduk. Bizler, bu tür kazalara karşı tedbir alıyoruz. Her zaman birden fazla kişi tandırda bulunuyoruz ki olası bir durum yaşandığında yardımcı olabiliriz. Ayrıca çocukların burada bulunmasına izin vermiyoruz. Herkesi tandır başında yalnız kalmamaları için önlem almaya davet ediyorum. Tüm İslam aleminin Ramazan ayını şimdiden kutluyorum” ifadelerini ekledi.
Van’da Ramazan Gelenekleri: Cevizli Çörekler Tandırda Hazırlanıyor
Van’ın Edremit ilçesinde Ramazan arifesi ile cevizli çörekler tandırda pişiriliyor. Mahire Ertaş, mahalleli kadınların imece usulü çalıştığını belirterek geleneksel lezzetleri yaşatmaya çalıştıklarını vurguladı. Ayrıca, tandır kazalarına karşı dikkatli olunması gerektiğini hatırlattı.

