İnsomnia (Uyuyamama) Nedir?

Uykuya dalma veya sürdürmede güçlük, kısaca uykusuzluk toplumda yaygın olarak görülen önemli bir sağlık problemidir. İnsomnia durumundan muzdarip olan kişiler yatağa girdikten sonra gözlerini kapalı tutamazlar. Yatakta sürekli uygun bir uyku pozisyonu arayıp bulmaya çalışırlar fakat başarılı sonuç elde edemezler. 

Hastalığa Ne Sebep Olur?

İnsomnia' ya birden fazla etken sebep olmaktadır. Bu nedenle de uykusuzluğun kaynağını bulabilmek için tıpta farklı uzmanlık dalına sahip kişiler tarafından kontrolün sağlanması gerekmektedir.

1.Insomnia’ya sebep olan tıbbi koşullar;

-Sinüs alerjileri
-Sindirim sistemi problemleri örneğin; reflü
-Endokrin problemleri: hipertroid
-Eklem yangısı
-Astım
-Sinir bilime ait koşullar; parkinson hastalığı
-Kronik ağrılar
-Sırt ağrısı

2.İlaç kullanımı;

Yaygın olarak üşütme, tiroid ve kalp rahatsızlıkları, depresyon, solunum alerjileri, yüksek kan basıncı ve astım gibi rahatsızlıklar için kullanılan ilaç tedavileri İnsomnia' ya sebep olabilir.

3.Depresyon

Depresif ruh hali  uykusuzluğun en yaygın
nedenlerinden biridir. Psikolojik uyuma çabalamaları uykuyu zorlaştırabilir.

4.Stres

Uyku öncesinde düşünceler beyni çok meşgul ediyorsa; ya da üzücü bir gündem varsa hem uykuya dalmak hem de uykuda kalmak zorlaşacaktır.

5.Yaşam biçimi

Davranışlardan ya da uyku düzeninden dolayı hastalık  tetiklenebilir ya da devam ettirilebilir. Kötü bir yaşam tarzı farkında olmadan uyku problemlerine yol açar. Öğlenleri şekerleme yapmak, gece çok uzun saatlere kadar bilgisayar başında oturmak, vardiyalı çalışmak, gündüz akşama kadar uyumak, düzenli bir uyku saatine sahip olmamak uykusuzluğun temel sebepleri arasında sayılabilir.

6.Beslenme 

-Yatmadan önce ağır yemek tüketmek uyku halini sürdürmede zorlayıcı etkiye sebep olur, gece boyu rahatsızlık verebilir.

-Kafein bir uyarıcıdır. Etkisi kişiden kişiye değişmektedir. Fakat fazla kafein kullanımı genellikle uykusuzluk ve kalp çarpıntısı gibi sorunlara sebebiyet verir.

-Nikotin tüketmek de uykusuzluğa sebebiyet veren etkenlerden biridir. Kişinin yatmadan önce sigara içmesi ya da tütün mahsulleri kullanması uykuya dalmasını zorlaştırır.

-Alkol bir yatıştırıcıdır. Uykuya dalmayı kolaylaştırır ama gece ortasında  bölünmesine sebep olur.

7.Çevresel faktörler

Uyuyabilmek için uykunun nasıl bir ortamda gerçekleştirildiği de önem teşkil etmektedir.