Uludağ’a İsim Verilişinin 100. Yılı İçin Özel Panel Düzenlendi

Bursa Uludağ Üniversitesi, Uludağ’a adının verilmesinin 100. yılı dolayısıyla bir panel düzenledi. Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, etkinlikte Uludağ’ın Bursa kimliğiyle bütünleştiğini vurguladı. KETAM Müdürü Dr. Yusuf Ziya Karaaslan, Uludağ’ın kültürel ve turizm açısından önemine dikkat çekti. Panelde, akademisyenler ve Dr. Osman Şevki Bey’in torunu Irem Ela Yıldızeli de konuştu.

Bursa Uludağ Üniversitesi, Uludağ'a adının verilmesinin 100. yılı dolayısıyla bir

Bursa’nın önemli sembollerinden biri olan Uludağ, adının verilişinin 100. yıl dönümü dolayısıyla Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) tarafından düzenlenen özel bir panelle anıldı.

Bursa Uludağ Üniversitesi Kent Tarihi Çalışmaları, Uygulama ve Araştırma Merkezi (KETAM) tarafından organize edilen etkinlik, Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Törene BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cafer Çiftçi ve Prof. Dr. Zekeriyya Arı, KETAM Müdürü Dr. Öğr. Ü. Yusuf Ziya Karaaslan, akademik ve idari kadro ile çok sayıda öğrenci katılım sağladı.

Uludağ’ın 100. yılı ile BUÜ’nün kuruluşunun 50. yılı

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, Uludağ’a adının verilmesinin 100. yıl dönümünde Bursa Uludağ Üniversitesi’nin de 50. yılını kutlamanın güzel bir tesadüf olduğuna vurgu yaptı. Bursa’nın tarihi ve kültürel zenginlikleri hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Yılmaz, “Bursa denince akla gelen birçok unsur var. Ancak Bursa kimliği ile özdeşleşmiş olan Uludağ, ilk sırada yer almaktadır. 1975’te kurulan üniversitemiz de adını bu dağdan almıştır. Bursa’da büyüyen herkesin Uludağ’la ilgili anıları olmalı. Bursalıların dağa çıkması, pikniğe gitmesi ve Uludağ ile özdeşleşmesi bizlere ayrı bir keyif veriyor. Endüstrileşen Bursa’da Uludağ’ın varlığı, adeta bir nefes alma kaynağı olarak değerlendirilmektedir. Bu paneli üniversitemizde düzenlemekten dolayı mutluluk duyuyor, katılımcılara ve organizasyonda emeği geçen herkese içten teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

Tarih, doğa ve kültürel değerler

KETAM Müdürü Dr. Öğr. Ü. Yusuf Ziya Karaaslan, panelin içeriği ve Uludağ’ın bölge için taşıdığı öneme ilişkin bilgiler vererek, bu bölgenin sadece Bursa halkı için değil, ziyaretçiler için de cazip bir yer olduğuna dikkat çekti. Karaaslan, “1925 yılında bu dağa geziler düzenleyen Dr. Osman Şevki Bey’in, ‘Şevki Dağı’ isminin değiştirilmesi önerisi kabul gördü ve 24 Eylül 1925 itibarıyla burası Uludağ olarak anılmaya başlandı. Bugün, Uludağ sadece bir doğa harikası değil, aynı zamanda bir kültür hazine ve Bursa’nın turizm açısından önemli bir kaynağıdır. Bursa’nın yeşil bir şehir olarak anılmasında da Uludağ’ın özelliği oldukça büyüktür” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından panel oturumuna geçildi. Oturumu yöneten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cafer Çiftçi, BUÜ öğretim üyeleri Dr. Öğr. Ü. Doğan Yavaş, Prof. Dr. Serhat Zaman, Prof. Dr. Özer Yılmaz ve Dr. Osman Şevki Bey’in torunu Dr. İrem Ela Yıldızeli ile Uludağ Alan Başkanı Çınar Çavuş’un sunumlarıyla devam etti. Konuşmacılar, Uludağ’ın tarihi serüveni ve yapılan çalışmalara dair bilgi verdiler.