Tokat'ın Başçiftlik ilçesinde, doğa fotoğrafçısı Nazif Karakoç, bahçesinde kuşburnu toplarken ilginç bir keşif yaptı. Muhtarın Çiftliği mevkisindeki bahçesinde, kuşburnu ağacının dibinde yatan bir yılan fark etti. Yılanın Baran engereği olduğu değerlendirildi. Karakoç, yılanın siyah renkli olduğunu ve soğuk havanın etkisiyle yavaş hareket ettiğini gözlemledi. Bir süre cep telefonu kamerasıyla bu anı kaydedip, daha sonra yılanı zarar vermeden doğal yaşam alanına bıraktı.
Baran Engereği Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Baran engereği, Türkiye'de endemik bir tür olarak bilinir. Genellikle insanlarla karşılaşmaktan kaçınan bu yılan, tehdit altında hissetmediği sürece saldırgan davranış sergilemez. Yılanın savunma amacıyla ısırdığı biliniyor. Doğa fotoğrafçısı Karakoç, “Hava soğuk olmasına rağmen bu yılan dışarıdaydı” diyerek ilginç bir gözlemde bulundu. Yılan, kaydedildikten sonra gözden kayboldu.

Bu olay, doğanın korunması ve yaban hayatın gözlemlenmesi açısından önemli bir örnek teşkil ediyor. Doğa fotoğrafçılığı, bu tür etkileşimleri ve farkındalık yaratmayı sağlamak adına büyük bir fırsat sunuyor.






