Türk İşbirliği ile Enerji Üretimi
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Filistin’in Beytüllahim şehrinde hayata geçirdiği ‘Sıfır Atık-Zeytin Atıklarından Pelet Üretimi Projesi’ ile zeytin işleme sürecinde ortaya çıkan atıkları çevreci bir enerji kaynağı haline getiriyor.
Kooperatif İşbirliği
1963 yılında kurulan ve 4.500’den fazla çiftçiye hizmet veren Beytüllahim Zeytin Üreticileri Kooperatifi ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilen bu proje, kooperatifin yıllık 250 ton zeytinyağı üretme kapasitesini, zeytin atıklarını tekrar değerlendirerek yakıt üretme aşamasına taşıdı.
Çevresel Zararı Azaltma
TİKA’nın yürüttüğü bu önemli proje, zeytin sıkımı sonrası ortaya çıkan atıkların, yüksek taşıma masrafları sebebiyle çöp alanlarına atılmasının önüne geçerek hem ekonomik hem de çevresel kayıpları azaltmayı amaçlıyor.
Modern Üretim ve Kullanım Alanları
TİKA tarafından sağlanan özel pelet üretim makinesi, zeytin atıklarını silindirik bloklara presleyerek enerji üretimini sağlıyor. Elde edilen bu peletler, düşük maliyetli ve temiz bir enerji kaynağı olarak ısınma, yemek pişirme ve fırıncılıkta kullanılmaktadır.
Kapasite Artışı ve Ekonomik Destek
Projeyle birlikte kooperatifin yıllık üretim kapasitesi 350 tondan 500 tona çıkarıldı. Bu artış, kooperatife ek gelir sağlarken yerel istihdama da katkı sağladı. Geleneksel odunla kıyaslandığında yaklaşık yüzde 40 daha uygun fiyatla satılan peletler, bölge halkının enerji erişimini kolaylaştırdı ve 3 kişiye istihdam sağladı.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı