Yaz Döneminde Sünnet İçin En Uygun Zaman
Liv Hospital Samsun’dan Üroloji Uzmanı Opr. Dr. İdris Kıvanç Cavıldak, yaz tatilinin, sünnet işleminin enfeksiyonsuz bir şekilde iyileşmesi için en ideal dönem olduğunu belirtti.
Sünnet Operasyonu Hakkında Bilgilendirme
Dr. Cavıldak, sünnet işleminin penisin uç kısmındaki ereksiyon hariç penisi saran derinin alınarak dış dokunun küçültülmesi ile gerçekleştirilen bir cerrahi işlem olduğunu kaydetti. “Sünnet, cerrahi olarak yapılması gereken bir işlemdir ve bu süreçte bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Uzman hekimler tarafından yapılmayan uygulamalar sonucunda sünnet hataları yaşanma riski mevcuttur. Geçmiş dönemlerde bu uygulamalar fenni sünnetçiler tarafından yapılsa da günümüzde yalnızca sağlık profesyonelleri tarafından uygulanmaktadır.” şeklinde konuştu.
Yanlış Uygulamaların Sonuçları
Sünnet sırasında yaşanan hatalara dikkat çeken Uzm. Dr. Cavıldak, bunun genelde basit bir cerrahi müdahale olduğunu ancak bazı durumlarda önemli sonuçlar doğurabileceğini ifade etti. “Lokal anestezi altında hızla gerçekleştirilen sünnet işlemi sonrasında kişi, normal yaşamına dönebilir. Fakat uygulama anında veya sonrasında meydana gelen hatalar, kalıcı sağlık sorunlarına yol açabilir. Sünnet hatası, kesim esnasında dış derinin dışında kalan dokulara zarar verilmesi durumunda ortaya çıkabilir. Doku, dairesel ve eşit şekilde kesilmeli ve uygun miktarda alınmalıdır; aksi takdirde peniste eğrilik gibi sorunlar gelişebilir.” diye konuştu.
Sünnet Yaşı ve Riskler
Sünnet yaşıyla ilgili de bilgiler veren Dr. Cavıldak, en iyi uygulama döneminin 6 ay – 2 yaş ve 5 – 7 yaş aralığı olduğunu belirtti. Ancak bu yaş aralığının dışında da sünnet hatalarının yaşanabileceğini vurguladı. “Eğrilik, sünnet hataları arasında ciddi sorunlar arasında yer alır. Bu durum, penis boyunun nihai uzunluğunu da etkileyebilmektedir. Bir diğer risk faktörü ise penis başı kesilmesi ve idrar kanalının zarar görmesidir. İyileşme sırasında enfeksiyona yol açabilen bu gibi sorunların, sünnet olan çocukların yaşam kalitesini etkilememesi için gereken tedbirlerin zamanında alınması büyük önem taşımaktadır.” ifadelerine yer verdi.
His Kaybı ve Cerrahi Hassasiyet
Sünnet işlemi sırasında sinir dokularının kaybolması durumunda his kaybının meydana gelebileceğini belirten Cavıldak, “Bu durum, kişinin ilerleyen dönemlerdeki cinsel yaşamını da etkileyebilir. Uygulama sürecinde ekipmanın yanlış kullanılması bu durumu tetikleyebilir. Günümüzde kullanılan lazerle yapılan kesim uygulamaları, hassas olmalarına rağmen, dikkatli bir şekilde yapılmadığında geri dönüşü olmayan sorunlara yol açabilir.” dedi.
Önemli Bilgiler
Son olarak, sünnet işleminde uzman bir hekim tarafından gerçekleştirilmesinin gerekliliğine değinen Cavıldak, “Sünnet, çok kısa süreli ve basit bir cerrahidir. Çocuklarımızın sağlıklı ve hızlı bir şekilde iyileşmeleri için yaz tatili, sünnet için en uygun zamanlardandır. Yenidoğan dönemindeki sünnetin, özellikle bebek için gereksiz bir yük oluşturacağı inancındayız. En sağlıklı dönemler ise 6 ay – 2 yaş ve 5 – 7 yaş arasındaki dönemlerdir.” şeklinde konuştu.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı