Savaş Başlarken Rekordu, Şimdi Düşüyor
Ocak 2026'nın sonunda altın tarihi zirveleri test ediyordu. 18 Mart'ta ons altın 4.995 dolar seviyesinden güne başlamıştı. Ancak o günden bu yana tablo dramatik biçimde değişti. Fed Başkanı Jerome Powell'ın şahin tonlu açıklamaları ve faiz indirimi beklentilerinin zayıflamasıyla ons altın Londra Metal Borsası'nda 4.675 dolara kadar geriledi.
Türkiye piyasasında da düşüş belirgin. Gram altın mart ayının başına kıyasla yüzde 8'i aşan bir kayıpla 610 TL'den fazla değer yitirdi. 22 Mart itibarıyla gram altın 6.500 liranın altında, çeyrek altın 11.488 lira, Cumhuriyet altını ise 45.639 liradan satılıyor.
Fed Köşeye Sıkıştı
Fed, Mart toplantısında politika faizini yüzde 3,50-3,75 aralığında sabit tuttu. 2026'da faiz indirimi yapılmasını destekleyen hiçbir Fed yetkilisi fikrini değiştirmedi. Ama asıl kritik mesaj, açıklamaların tonuydu. Powell enflasyonun yeniden yükselebileceği uyarısında bulunurken, piyasalar bunu "faiz indirimini unut" şeklinde okudu.
Sene başında Fed'in yıl içinde iki kez faiz indireceği bekleniyordu. Ancak Orta Doğu'daki jeopolitik gerginliğin yarattığı enflasyon korkusu, yıl içinde yapılacak olası bir faiz indirimi umudunu hayal kırıklığına uğrattı. Üç hafta önce Fed'in faiz kesmesi ihtimali yüzde 57'ydi; şimdi yüzde 23'e geriledi.
Piyasa fiyatlamaları, haziran ayındaki olası bir indirimin gündemden düşmeye başladığını ve mevcut faiz aralığının temmuz ayına kadar masada kalacağını gösteriyor.
Savaş Altını Neden Desteklemiyor?
Bu noktada piyasaların en çok konuştuğu soru şu: Her yerde savaş ve kaos varken altın neden yükselmiyor? Yatırım uzmanları bu soruya şu yanıtı veriyor: Artan petrol fiyatları enflasyon korkusunu büyütüyor, enflasyon korkusu Fed'i köşeye sıkıştırıyor. Şu aşamada faiz artırım olasılığı jeopolitik risklerin önüne geçmiş durumda. Güçlü dolar ve yükselen faiz beklentisi, jeopolitik korkunun altına yaptığı baskıyı şimdilik yenmiş görünüyor.
Faiz yükseldikçe ya da yüksek kalacağı sinyali güçlendikçe, altın tutmanın fırsat maliyeti artıyor. Çünkü altın faiz getirmiyor; dolar ise getiriyor. Bu denklem yatırımcıları altından uzaklaştırıyor.
Son iki haftada altına dayalı yatırım fonlarından tam 37 ton çıkış yaşandı. Ocak ortasından bu yana güçlü para girişi gören bu fonlar, şimdi tam tersine dönmüş durumda.
İngiltere ve Avrupa da Aynı Çizgide
Bu tablo yalnızca ABD'ye özgü değil. İngiltere ve Avrupa Merkez Bankası da faiz indirimlerini erteleyerek bekle-gör tutumunu benimsedi. Küresel merkez bankacılığı savaş döneminin yarattığı enflasyonist baskıyla baş etmeye çalışırken, altın için uygun ortamın oluşması gecikiyor.
Uzmanlar Ne Diyor?
Bazı yabancı kuruluşlar ons altın için hâlâ 5.900-6.000 dolar hedefleri yayınlamaya devam etse de hem enflasyondaki yükseliş riski hem de savaş nedeniyle artan ihtiyaçların tasarruf satışıyla karşılanması, merkez bankalarının şahin açıklamaları ile birleşince altının yükselişini zorlaştırıyor. Önümüzdeki ilk altı ay yükseliş konusunda zorlanılabileceği değerlendiriliyor.
Savaş öncesinde doların zayıflaması ve faiz indirim beklentileri altını destekliyordu; savaşla birlikte artan petrol fiyatları ve yükselen faizler bu dengeyi tamamen değiştirdi.
Kısa vadede yön belirsizliğini korurken, orta ve uzun vadeli yatırımcılar için mevcut düşüş seviyeleri potansiyel bir alım fırsatı olarak da değerlendiriliyor. Ancak jeopolitik krizin seyri ve merkez bankalarının tutumu, en az çatışmanın kendisi kadar belirleyici olmaya devam ediyor.





