Şanlıurfa’da fıstık üretimi, geçen yılki 179 bin ton seviyesinden bu yıl 40 bin ton civarına düşmesi bekleniyor. Türkiye Fıstık Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Faruk Akbaş, bu durumu değerlendirdiği bir açıklamada, geçen yıl Türkiye genelinde 383 bin ton Antep fıstığı üretildiğini ve bunun önemli bir kısmının, yaklaşık yarısının Şanlıurfa’dan sağlandığını kaydetti. Ayrıca, Şanlıurfa’daki fıstık ağaçlarının zirai dondan etkilenmediğini ancak kış aylarında yaşanan kuraklık ve son günlerde meydana gelen dolu yağışlarının rekolte üzerindeki olumsuz etkisini vurguladı.
Akbaş, dolu yağışlarının hasara yol açtığını belirterek, “Üç gün önce dolu yağdı ve 5 Mayıs’ta bir kez daha etkili oldu. Bu yıl, Antep fıstığının yok yılı olarak kabul edilmesi nedeniyle rekolte beklentimiz 40 bin tona düştü” dedi. Kuraklığın etkisiyle bu yıl “karagöz” adı verilen fıstık oluşumunun da beklenilen seviyede olmadığını kaydeden Akbaş, bunun gelecek yılki üretimi de etkileyebileceğini ifade etti.
Fıstık hasadının iki dönemi olduğunu da hatırlatan Akbaş, “Temmuz ayında yeşil fıstık, Eylül’de ise çerezlik fıstık toplanıyor. Bu yıl her iki türde de düşük bir üretim bekliyoruz” ifadesini kullandı. Çiftçilerin yok yıllarını daha az hasarla atlatması için verimli tarım tekniklerine yöneldiklerini belirten Akbaş, damla sulamanın önemine dikkat çekti.
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak’a dolu zararını bildirdiklerini açıklayan Akbaş, hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü ve devletin çiftçilere destek olacağının sözünü verdi. Ayrıca, fındık üreticilerine sağlanan desteklerin, fıstık üreticileri için de uygulanması gerektiğini vurgulayarak, taban fiyat talebinde bulundu. Akbaş, “Destekler olmazsa çiftçiler tarımdan uzaklaşabilir” dedi.