Şanlıurfa’da Ata Tohumları ile Tarımsal Sürdürülebilirliğe Önem Veriliyor

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Emine Erdoğan’ın desteğiyle “Mirasımız Yerel Tohum” projesini hayata geçiriyor. Başkan Mehmet Kasım Gülpınar, genetiği değiştirilmemiş ata tohumlarını canlandırarak tarımsal sürdürülebilirlik ve halk sağlığına katkıda bulunmayı hedeflediklerini belirtti.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Emine Erdoğan'ın desteğiyle "Mirasımız Yerel Tohum" projesini

Şanlıurfa’da “Mirasımız Yerel Tohum” Projesi

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen “Mirasımız Yerel Tohum” projesiyle ata tohumlarını yeniden toprakla buluşturuyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, “Toprağımıza özgü, genetiği değiştirilmemiş ata tohumlarını canlandırıp yaygınlaştırmak zorundayız. Bu hem tarımsal sürdürülebilirlik hem de halk sağlığı açısından büyük önem taşıyor” dedi.

Tarım Kenti Şanlıurfa’da Ata Tohumları Yetişecek

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen “Mirasımız Yerel Tohum” projesi ile Tarım kenti Şanlıurfa’da, ata tohumundan yetiştirilen sıcağa dayanıklı, az su gerektiren tescilli ürünler gelecek nesillere aktarılacak.

Genetik Çeşitliliğin Korunması Amaçlanıyor

Tarihin sıfır noktası Göbeklitepe ve ilk tarımın yapıldığı kent olan Şanlıurfa’da, ata tohumundan biber, kabak, domates, patlıcan, kavun, şelengo, tat karpuzu, susam ve arpa gibi ürünler yetiştirilecek. Şanlıurfa Büyükşehir Akıllı Tarım Uygulamaları Merkezinde ata tohumları ile hem biyolojik çeşitliliğin korunması hem de yerel tarım mirasının sürdürülmesi amaçlanıyor.

Ata Tohumları ve Kültürel Mirasın Aktarımı

Ata tohumlarının yaşatılması, endüstriyel tarımın neden olduğu tek tip ürün yetiştiriciliğinin yol açtığı genetik erozyonun önüne geçilmesi hedefleniyor. Ata tohumlarından üretilen Urfa biberi, Birecik patlıcanı, tat karpuzu tescillenirken, Urfa domatesi, kabak, kavun, şelengo, susam ve arpa gibi ürünler, gastronomi turizmi ile çevre dostu sürdürülebilir tarım teşvik edilecek.

Şanlıurfa’nın Tarım Potansiyeli ve Çeşitliliği

Tarihin sıfır noktası ve ilk tarımın yapıldığı tarım kenti Şanlıurfa’da hayata geçirilen ata tohumu projesi ile Türkiye’nin zengin tarım potansiyeli ve çeşitliliğiyle koruma altına alınacak.

“Ata Tohumlarını Canlandırmamız Gerek”

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, Şanlıurfa Akıllı Tarım Uygulamaları Merkezi’nde başlatılan ata tohumlarına yönelik çalışmaları yerinde inceledi. Yürütülen projeyle ilgili açıklamada bulunan Başkan Gülpınar, yerel ve genetiği değiştirilmemiş ürünlerin geleceğe taşınmasının hem bölge hem de ülke tarımı için büyük önem taşıdığını vurguladı.

Deneme Amaçlı Ürünler Ekildi

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, Akıllı Tarım Uygulamaları Merkezi’nde yürütülen çalışmalar kapsamında bölgeye özgü birçok ürünün deneme amaçlı ekildiğini belirterek, “Bugün Şanlıurfa Akıllı Tarım Merkezimizde, yöreye özgü şelengos, Urfa biberi, kabak, karpuz, kavun ve yerel domates gibi pek çok ata tohumu Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile iş birliği içinde toprakla buluşturuldu” dedi.

Toprağa Özgü Lezzetleri Korumanın Önemi

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, yerel tohumların korunmasının önemine dikkat çekerek, “Örneğin Birecik’in Mezra bölgesinde yetişen patlıcan, o bölgenin dışında aynı tat ve lezzeti vermiyor. Bu nedenle, kendi tohumlarımızı koruyup yaşatmamız gerekiyor” şeklinde ifade etti.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı