Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, buğday tarlalarında meydana gelen kök ve kökboğazı çürüklüğü hastalığına karşı çiftçilerin dikkatli olmasını istedi. Buğday, Türkiye ekonomisi açısından kritik bir ürün olarak anılırken, bu hastalığın tarımda yüzde 10 ile yüzde 40 arasında verim kaybına yol açabileceğine işaret eden Sağlam, “Uygun hava koşulları ve bitki rotasyonu ile bu kaybın miktarı yüzde 50’yi geçebiliyor” ifadelerini kullandı.
Hastalığın başlıca tetikleyicilerinin arasında fusarium culmorum, gaumannomyces graminis, bipolaris sorokiniana ve rhizoctonia cerealis gibi faktörlerin bulunduğunu belirten Sağlam, bu patojenlerin toprakta ve bitki kalıntılarında iki yıl boyunca canlı kalabildiğini söyledi.
Bu hastalığa karşı alınabilecek önlemler olarak toprak işleme, ideal ekim derinliğinin sağlanması, konukçu bitkilerin ekilmemesi, dayanıklı çeşitlerin tercih edilmesi, dengeli gübreleme ve iz element eksikliklerinin doğrultulması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, havaların ısınmasıyla pas hastalıkları, külleme ve septoria yaprak lekesi gibi diğer hastalıkların da görülmeye başlayabileceğine dikkat çeken Sağlam, çiftçilerin hububat ekili alanlarda ilaçlama için titiz gözlem yapmaları ve sadece ruhsatlı ilaçları kullanmaları gerektiğini vurguladı.
Çiftçilere, ilaçlama dozları ve teknik destek için il ve ilçe tarım ve orman müdürlüklerine başvurabileceklerini hatırlatan Sağlam, üreticilerin bu konuda gerekli adımları atmaları gerektiğini sözlerine ekledi.