Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Prof. Dr. Keskin: Türkiye Göçmen Kuşlar Aracılığıyla Yeni Kene Türlerine Ev Sahipliği Yapıyor

    Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Keskin, Türkiye’nin göçmen kuşların geçtiği bir kavşak olduğunu ve bu durumun yeni kene türlerinin ülkeye girmesine yol açabileceğini belirtti. Keskin, son 15 yılda tespit edilen kene türlerinin çoğunun insan sağlığı için risk taşımadığını vurguladı.

    Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Keskin,

    Türkiye, Kıtalar Arası Göç Yolu

    Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Adem Keskin, Türkiye’nin Asya, Avrupa ve Afrika kıtaları arasında stratejik bir kavşak noktası olduğunu ve bu durumun göçmen kuşlar aracılığıyla yeni kene türleri ve kene kaynaklı hastalıkların ülkemize girme ihtimalini artırdığını vurguladı. Ancak, her kenenin mutlaka hastalık taşıdığı anlamına gelmediğinin de altını çizdi.

    Kene Türleri ve Taşıdıkları Patojenler

    Prof. Dr. Keskin, kenelerin doğal olarak birçok hastalık ajanının taşıyıcısı olduğunu belirterek halkı bilinçlendirmek amacıyla açıklamalarda bulundu. Dünya genelinde binin üzerinde, Türkiye’de ise 56 farklı kene türünün bulunduğunu ifade eden Keskin, bu parazitlerin 200’den fazla patojenin doğal döngüsünde rol oynadığını açıkladı. Kenelerin, ektoparazit olarak çeşitli hayvanlardan kan emerek hastalık ajanlarını bir canlıdan diğerine taşıyabildiğini dile getirdi.

    Göçmen Kuşlar ve Kene Geçişi

    Prof. Dr. Adem Keskin, Türkiye’nin göçmen kuşların geçiş güzergahında önemli bir konuma sahip olduğunu belirterek, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde birçok kene türünün kuşlarla birlikte ülkeye giriş yaptığını ifade etti.

    Yeni Kene Türleri ve İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri

    Son 15 yıl içerisinde Türkiye’de 10 farklı yeni kene türünün tespit edildiğini kaydeden Keskin, bunların çoğunun insan sağlığı açısından doğrudan bir risk taşımadığını vurguladı. Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran ana türün “Hyalomma marginatum” olduğunu belirten Keskin, bazı diğer türler üzerinde de KKKA virüsüne rastlandığını, ancak bu türlerin insanlara bulaşma riski taşıdığını kaydetti. TOGÜ ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi işbirliğiyle yapılan araştırmalar sonucunda ülkemizde daha önce bilinmeyen üç yeni kene türü keşfedildi. 2010 yılından bu yana 10 yeni kene türünün Türkiye’de varlığı tespit edilmiş olsa da, bunların insan sağlığı için bir tehlike oluşturmadığını vurgulayan Keskin, ayrıca farklı türlerle karşılaşma olasılığının her zaman mevcut olduğunu ifade etti. Kene, sivrisinek veya parazitler, ticaret, göç veya doğal yollarla ülkemize ulaşabileceği için dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.