Portekiz’de Başbakan Luis Montenegro’nun hükümeti güvenoyu alamayarak düştü, halk 3 yıllık süreçte 3’üncü kez sandığa gitti.

Portekiz’de Başbakan Luis Montenegro liderliğindeki azınlık hükümeti güvenoyu alamayarak düştü ve halk, son 3 yılda 3. kez seçim için sandık başına gitti. Anketlere göre, Demokratik İttifak (AD) önde görülse de hiçbir parti tek başına iktidar olamayacak. Montenegro’nun aile şirketine yönelik yolsuzluk iddiaları da gündemde. Seçim günü katılım oranı ise %48.28 olarak belirlendi.

Portekiz'de Başbakan Luis Montenegro liderliğindeki azınlık hükümeti güvenoyu alamayarak düştü

Portekiz’de Üçüncü Genel Seçim Süreci Başladı

Portekiz’de, Başbakan Luis Montenegro’nun önderliğindeki azınlık hükümetinin güvenoyu alamamasıyla birlikte halk, son üç yıl içinde üçüncü kez sandık başına gitmek durumunda kaldı.

Oy verme işlemleri yerel saatle 08.00’de başlamış olup, akşam 19.00’a kadar sürecek. Sandık çıkış anketlerinin sonuçlarının ise 20.00 itibarıyla açıklanması bekleniyor.

Seçim Sonuçları ve Koalisyon Beklentileri

Hiçbir siyasi partinin tek başına iktidar olması tahmin edilmiyor. Anket sonuçlarına göre, Demokratik İttifak’ın (AD) oyların yüzde 32’sini alarak seçimleri önde tamamlaması öngörülüyor. Sosyalist Parti’nin (PS) oy oranıysa yüzde 26 civarında, aşırı sağcı Chega Partisi’nin ise yüzde 18 civarında olması bekleniyor.

Saat 15.00 itibarıyla katılım oranı yüzde 48,28 olarak belirlenirken, bu oran geçtiğimiz yılki seçimlerin altında kalmış durumda. Demokratik İttifak’ın, seçim sonrasında Liberal Girişim (IL) ile bir koalisyon kurması muhtemel, fakat bu koalisyonun 230 sandalyeli mecliste çoğunluğu elde etmesi zor görünüyor. AD, Chega Partisi ile herhangi bir koalisyon kurmayı da reddetmiş durumda.

Montenegro’ya Yönelik İddialar ve Siyasi Kriz

Muhalefet, Başbakan Montenegro’nun sahibi olduğu ve şu anda oğulları tarafından işletilen danışmanlık firmasının kumarhane gibi çeşitli özel sektör kuruluşlarıyla anlaşmalar yaptığını öne sürerek, bu bağlamda menfaat temin ettiğini iddia etti. Ancak Başbakan Montenegro, ailesine ait şirketin işlemleri hakkında herhangi bir çıkar çatışmasının ya da etik bir sorunun olmadığını savundu.

Yolsuzluk iddiaları ve istifa çağrıları dolayısıyla, Montenegro, siyasi krizin son bulabilmesi adına parlamentoya güven oylaması önerisinde bulunmuştu. Ancak 11 Mart’ta yapılan oylamada, hükümeti için güven oyu alamadı.