**Huzistan’da Hava Kirliliği Nedeniyle Okul Eğitimine Ara Verildi**
İran’ın Huzistan eyaletinde, hava kirliliğinin çok yüksek seviyelere ulaşmasının ardından, ilkokul ve ortaokullarda yüz yüze eğitime 21 Kasım tarihine kadar ara verildi. Bu süre zarfında derslerin uzaktan eğitimle devam edeceği öğrenildi.
**Kritik Hava Kirliliği Seviyesi**
Huzistan Valiliği Kentsel İşlerden Sorumlu Yardımcısı Mehran Alem Elhüda, ildeki okullar ve kamu kurumlarının hava kirliliği dolayısıyla ya tatil edildiğini ya da gecikmeli olarak hizmet vermeye başladığını duyurdu. Elhüda, ilkokul ve ortaokul seviyesindeki öğrencilere yönelik yüz yüze eğitimin durdurulduğunu ve uzaktan eğitime geçiş yapıldığını belirtti. Buna rağmen, lise düzeyindeki eğitim kurumları, üniversiteler ve kamu kuruluşlarının faaliyetlerine devam edileceği ifade edildi. Meteoroloji Kurumu’nun yayımladığı rapor doğrultusunda, hava kirliliğinin varlığını sürdüreceği ve durumu izlemek için Huzistan Çevre Koruma Genel Müdürlüğü ile sürekli iş birliği içerisinde oldukları vurgulandı.
**Kritik Hava Kalitesi Raporu**
Huzistan Çevre Koruma Genel Müdürlüğü Halkla İlişkiler Müdürü Şehriyar Askeri, bölgedeki hava kirliliğinin alarm verici seviyelere ulaştığını açıkladı. Ülkenin hava kalitesi izleme sistemine dayanan verilere göre, Huzistan’daki en yüksek PM2.5 değeri Ahvaz’da 209 mikrogram/metreküp olarak kaydedildi. Bu durum, tüm yaş grupları için “çok sağlıksız” kabul ediliyor. Askeri, eyaletin diğer şehirlerinde de hava kalitesinin ciddiyetini sürdürdüğünü ve hiçbir kentin “temiz hava” kategorisinde yer almadığını sözlerine ekledi.
Hava kalitesi endeksine göre, 1 metreküp havadaki partikül madde (PM10) oranı ile hava durumu şu şekilde sınıflandırılıyor: 0-50 aralığı temiz (yeşil), 51-100 orta (sarı), 101-150 hassas (turuncu), 151-200 sağlıksız (kırmızı), 201-300 çok sağlıksız (mor) ve 301-500 aralığı tehlikeli (kahverengi) olarak değerlendirilmektedir.

