Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Öğrencilerin kodlama yeteneği yapay zekâ desteğiyle erken tespit edilecek

    Bursa Teknik Üniversitesi, yapay zekâ ile yazılım eğitimi alanında devrim yaratacak bir proje başlattı. Musa Selman Kunduracı’nın yürütücülüğündeki çalışma, öğrencilerin programlama yeteneklerini erken aşamada belirlemeyi amaçlıyor. Proje, eğitimde fırsat eşitliği ve bireyselleştirilmiş öğrenme stratejileri sunarak Türkiye’nin yazılım ekosistemine katkı sağlamayı hedefliyor.

    Bursa Teknik Üniversitesi, yapay zekâ ile yazılım eğitimi alanında devrim

    Bursa Teknik Üniversitesi, Yapay Zekâ ile Yazılım Eğitiminde Devrim Yaratarak

    Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), yapay zekâ temelli öğrenme analitiğiyle, yazılım eğitimine yeni bir soluk getiriyor. Proje çerçevesinde, öğrencilerin kod yazarken oluşturduğu tuş vuruşları, hata düzeltme biçimleri, yazım hızları gibi davranışsal veriler, yapay zekâ algoritmalarıyla analiz edilerek bireylerin programlama yetenek düzeyleri erken safhada tespit edilecek.

    Projenin Yürütücüsü ve Destek Alınan Akademisyenler

    BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü doktora öğrencisi Musa Selman Kunduracı’nın yürütücülüğünü yaptığı, Prof. Dr. Turgay Tugay Bilgin’in danışmanlığını üstlendiği “Kodlama Editörü Kullanım Verileri ve Yapay Zekâ Teknikleri Kullanılarak Bireylerde Kodlama Yeteneğinin Tahmin Edilmesi” başlıklı proje, 1002-A Hızlı Destek Programı çerçevesinde desteklenmeye hak kazandı. Proje çerçevesinde elde edilecek veriler, yazılımcıların alışkanlıkları ve performansları hakkında derinlemesine analiz imkanı sunacak.

    Bireysel Yetenek Profilleri Oluşturulacak

    Projenin yapay zekânın eğitim teknolojileriyle entegrasyonuna yönelik bir Ar-Ge çalışması olduğunu vurgulayan Proje Yürütücüsü Musa Selman Kunduracı, “Geleneksel sınavlara dayalı ölçme yöntemlerinin ötesine geçen bu yaklaşım, öğrencilerin gerçek zamanlı kodlama davranışlarını çok boyutlu olarak analiz ederek, bireysel yetenek profilleri oluşturuyor. Bu yönüyle proje, sadece eğitimde dijital dönüşüme katkı sunmakla kalmıyor. Aynı zamanda, yazılım mühendisliği eğitiminin kişiselleştirilmesi ve Türkiye’nin milli eğitim politikalarında veri temelli iyileştirme stratejilerine bilimsel zemin sağlama potansiyeli taşıyor” dedi.

    Yeteneklerin Erken Dönemde Tespiti

    Prof. Dr. Turgay Tugay Bilgin, bu yaklaşımın eğitimde fırsat eşitliğini destekleyerek, yetenekli öğrencilerin erken dönemde keşfedilmesini sağlayacağını ifade etti. Bilgin, “Aynı zamanda eğitimde bireyselleştirilmiş yol haritalarının oluşturulmasına katkı sağlayarak, öğrencilerin potansiyellerini en verimli şekilde ortaya koyabilecekleri bir öğrenme ortamı sunacak” şeklinde konuştu.

    Yapay Zekâ Tabanlı Yazılım Prototipi Geliştirilecek

    Proje ile birlikte yapay zekâ tabanlı bir yazılım prototipinin geliştirilmesi hedefleniyor. Prof. Dr. Turgay Tugay Bilgin, “Bu yazılım prototipinin, eğitim kurumlarında kullanılması ve ticari bir ürüne dönüşmesi planlanıyor. Uzun vadede Türkiye’nin yazılım ekosistemine nitelikli insan kaynağı kazandırması bekleniyor” dedi.

    Kodlama ve Yapay Zekâ: BTÜ’nün Vizyonu

    BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, kodlama ve yapay zekânın Bursa Teknik Üniversitesinin eğitim ve araştırma vizyonunun merkezinde yer aldığını belirti. Çağlar, “Bu önemli proje, yapay zekânın eğitimdeki dönüştürücü etkisini somut bir şekilde ortaya koyuyor. Öğrencilerin potansiyellerinin daha doğru yönlendirilmesine imkân sağlayacaktır” dedi.

    Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı