Nilüfer Belediyesi’nin Dr. Ceyhun İrgil Sağlık Müzesi’nde düzenlenen bir etkinlikte, İş Güvenliği ve İlk Yardım Uzmanı Hasan Hür, katılımcılara doğru ilk yardım uygulamalarını anlattı ve pratik gösterimlerle destekledi.
“Sağlık Buluşmaları” adı altında gerçekleştirilen bu program, 1-7 Mayıs Trafik ve İlk Yardım Haftası kapsamında yapıldı ve Nilüfer Nur-Hayati Kurtcan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ile birçok vatandaş etkinliğe katılım sağladı.
Hasan Hür, acil durumlarda nasıl davranılması gerektiğine dair bilgiler sundu. Özellikle bayılma ve kalp krizi gibi kritik anlarda yapılması gerekenlerle ilgili dikkat edilmesi gereken noktaları örneklerle açıkladı. Hür, zamanında yapılan doğru müdahalelerin hayat kurtarıcı olduğunu vurguladı.
“Yanlış müdahale hayat kurtarmaz” ifadelerini kullanan Hür, bayılma durumunda hastanın ayaklarının yukarı kaldırılmasının beyne kan akışını artıracağını belirtti, dilin geriye kaymasının ise tehlike oluşturacağının altını çizdi. Sara krizlerinde ağza müdahale etmenin son derece riskli olabileceğini belirten Hür, “Yanlış bir hareket parmak kaybına neden olabilir,” dedi.
Kalp krizi geçiren bir birey için yapılması gerekenler hakkında da bilgi veren Hür, “Kalp krizi geçiren kişi sırt üstü yatırılmamalı, öksürtülmemeli ve su verilmemelidir. Giysileri gevşetilmeli, yarı oturur pozisyona getirilmelidir ve hemen 112’nin aranması gerekmektedir,” şeklinde konuştu. Hür, genç yaş grubunda kalp krizi vakalarının çoğaldığını da söyleyerek, düzenli sağlık kontrollerinin ve stres yönetiminin önemine dikkat çekti. Ayrıca trafik kazalarında iç kanama riskine değinirken, kazazedeye su verilmemesi ve yerinden oynatılmaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
Eğitim sonunda, Hasan Hür, maket üzerinde temel ilk yardım tekniklerini uygulamalı bir şekilde katılımcılara gösterdi.