New York’taki Gayriresmi Toplantıda Dört Yeni İş Birliği Alanında İlerleme Sağlandı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, New York’taki toplantıda dört yeni iş birliği alanında uzlaşı sağlandığını belirtti. Keçeli, Kıbrıs’taki iki devletin ilişkilerini güçlendirmeyi amaçlayan görüşmelerin devam edeceğini, ancak Rum tarafının iş birliğine yanaşmadığını vurguladı.

Bu haberin fotoğrafı yok

New York’taki Gayriresmi Toplantı Üzerine Açıklamalar

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, New York’ta gerçekleştirilen gayriresmi toplantının detaylarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Keçeli, toplantıda dört yeni iş birliği alanında sağlanan uzlaşının, Kıbrıs’taki iki devlet arasında iş birliğinin temellerini atmakta önemli bir adım olduğunu belirtti.

Toplantının Öncesi ve Sonrası

Sözcü Keçeli, Mart ayında Cenevre’de yapılan genişletilmiş formatlı toplantıda, iki halkın yararına olan iş birliği konularının ele alındığını ve altı başlıkta anlaşmaya varıldığını söyledi. 16-17 Temmuz tarihlerinde New York’ta düzenlenen ikinci toplantıda, aradan geçen dört ay içindeki gelişmelerin değerlendirildiğini vurgulayan Keçeli, özellikle Gençlik Teknik Komitesi’nin kurulması, mezarlıkların restorasyonu ve çevreyle ilgili meselelerde ilerleme sağlandığını ifade etti. Ancak, Ada’daki mayın temizliği ile ilgili konularda tarafların mutabakat sağlamak üzere oldukları ve yalnızca bazı teknik ayrıntıların netleştirilmesi gerektiği belirtildi.

İlerleme Sağlanamayan Alanlar

Toplantı sonrası Keçeli, Mart ayında belirlenen altı başlıktan ikisi hakkında ilerleme kaydedilemediğini dile getirdi. Dört yeni sınır kapısının açılması ve Ara Bölge’de güneş enerjisi üretimi konuları üzerinde henüz yeterli ilerleme sağlanamadığını belirten Keçeli, Türk tarafının BM tarafından sunulan uzlaşı önerisini kabul ettiğini, fakat Rum tarafının konuyla ilgili sürekli yeni şartlar ileri sürerek ilerlemeyi zorlaştırdığını vurguladı.

Yeni İş Birliği Alanları ve Gelecek Planları

New York toplantısında ortaya çıkan dört yeni iş birliği alanının üzerinde durulduğunu kaydeden Keçeli, sivil toplum faaliyetleri için bir istişari mekanizma oluşturulması, kültürel eserlerin değişimi, hava kalitesi yönetimi ve mikroplastik kirliliğiyle mücadele konularında mutabık kalındığını bildirdi. Bu başlıkların ilerleyen günlerde Ada’da ele alınacağının altı çizildi. Ayrıca, BM Genel Sekreteri’nin, Eylül ayında yüksek düzeyli bir görüşme yapacağı ve bir üçüncü toplantının yıl sonuna kadar düzenlenmesinin planlandığı ifade edildi.

Türkiye’nin Rolü ve Geleceğe Yönelik Beklentiler

Türkiye’nin bu toplantılara katılımının, Ada’daki iki devletten oluşan iyi komşuluk ilişkilerini geliştirmek için olduğunu söyleyen Keçeli, Kıbrıs Türk tarafı ile iş birliği içerisinde hareket ettiklerini vurguladı. Dört yeni iş birliği alanında sağlanan uzlaşının, gelecekte olası bir çözüm sürecinin zemininin hazırlanmasına katkı sağlayacağı belirtildi.

Son olarak, Rum tarafının iş birliği konusundaki isteksizliğine dikkat çeken Keçeli, “Rum tarafının iş birliği kelimesini bile telaffuz etmeme tutumu, yeni sınır kapıları açılması gibi hayati meselelerde ilerleme kaydedemememize neden olmaktadır” ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı