Memur-Sen’den Teklif Protestosu: Bir Günlük İş Bırakma Eylemi
Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen), 8’inci Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri çerçevesinde Kamu İşveren Heyeti tarafından sunulan teklifi kabul etmeyerek bir günlük iş bırakma eylemi düzenledi.
Toplu sözleşme görüşmeleri, yaklaşık 4 milyon memur ile 2 buçuk milyon emekli memuru kapsayan önemli bir süreç olarak dikkat çekiyor. Kamu İşveren Heyeti, daha önce 2026 yılı için yüzde 10 + yüzde 6 ve 2027 için yüzde 4 + yüzde 4 zam önerisinde bulunmuştu. Bunun yanı sıra, taban aylığına da bin lira zam teklif edilmişti. Ancak bu teklif, kamu görevlilerini temsil eden sendikalar tarafından yeterli görülmedi ve reddedildi.
Demiryolu Seferleri Etkilendi
Kamu görevlilerini temsil eden en yetkili konfederasyon olan Memur-Sen, teklifin yetersizliği nedeniyle ülke genelinde bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. İzmir’de de etkisini gösteren bu eylem, demiryolu ulaşımını olumsuz etkiledi. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) çalışanlarının katılımıyla, İzmir Banliyö Sistemi (İZBAN) seferleri tamamen durduruldu. Eylem nedeniyle duraklarda uzun kuyruklar oluştu ve alternatif toplu taşıma araçlarına yönelen vatandaşlar yoğunluk oluşturdu.
Eylem yalnızca İzmir ile sınırlı kalmadı; TCDD Taşımacılık bünyesindeki Aydın, Denizli, Zonguldak ve Karabük’teki tren seferleri de iptal edildi.
Kamu İşveren Heyeti’nin 19 Ağustos Salı gününe kadar hükümete yeni bir teklif sunması bekleniyor. Eğer yeni teklif üzerinde de anlaşmaya varılamazsa, süreç Hakem Heyeti’ne taşınacak. Hakem Heyeti’nin vereceği karar, son karar olacak ve bu karar itiraz edilemez nitelikte.