Kulak Çınlaması Ciddiye Alınmalı: Uzmanlar Önemli Uyarılarda Bulundu!

KBB Uzmanı Dr. Soner Kadıköylü, kulak çınlamasının hafife alınmaması gerektiğini ve bazen kalp damar sağlığı sorunları veya iç kulakta meydana gelen hasarların habercisi olabileceğini belirtti. Yüksek sesle müzik dinlemek, stres ve bazı ilaçların çınlamayı tetikleyebileceğini vurguladı. Erken teşhis önemlidir.

KBB Uzmanı Dr. Soner Kadıköylü, kulak çınlamasının hafife alınmaması gerektiğini

Kulak çınlaması, halk arasında “tinnitus” olarak bilinen ve günlük hayatta ciddiye alınmayan bir durum olarak tanımlanıyor. Ancak bu rahatsızlık, bazen önemli sağlık problemlerinin habercisi olabiliyor. KBB Uzmanı Dr. Soner Kadıköylü, kulak çınlamasının işitme sağlığıyla ilgili yaygın bir belirti olduğunu belirterek, Türkiye’de her 100 kişiden yaklaşık 10’unun bu sorunu yaşadığını vurguladı.

Dr. Kadıköylü, kulaklardaki çınlamanın kalp ve damar sağlığı hakkında ipuçları da verebileceğine dikkat çekti. Yüksek tansiyon ya da damar sertliği gibi durumların kan akışındaki değişimleri, kulakta nabız sesine benzer bir şekilde algılanmasına neden olabileceğini ifade eden uzman, bu durumu “pulzatil tinnitus” olarak nitelendirdi. Ayrıca, nadiren akustik nöroma olarak bilinen iyi huylu tümörlerin iç kulakta yer alan denge ve işitme sinirini etkileyerek çınlamaya yol açabileceğini de belirtti. Bu tümörlerin zamanla büyüyerek işitme kaybı ve denge sorunları yapabileceği uyarısında bulundu.

Ayrıca, bazı ilaçların kulak çınlamasına neden olabileceğini belirten Dr. Kadıköylü, yüksek dozda geçirilmiş ilaçların iç kulakta zarar verebileceğini kaydetti. Bunun yanında, yaşlılıkla birlikte işitme kaybının da çınlamanın yaygın sebeplerinden biri olduğunu vurguladı. Zamanla iç kulaktaki hassas hücrelerin yıpranması, beynin sinyalleri telafi etmeye çalışması sonucunda istem dışı çınlamalara neden olabiliyor.

Kulak çınlamasına yol açan bir diğer önemli faktör ise gençler arasında yaygın olan yüksek sesli müzik dinleyişi veya gürültülü etkinliklere katılım. Dr. Kadıköylü, bu tür durumların iç kulaktaki hassas yapıları zedeleyebileceğine dikkat çekerek, çınlamanın geçici görünse de kalıcı hale gelebileceğini bildirdi. Ayrıca, kulak kiri birikmesi veya grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı östaki borusunun tıkanması gibi basit nedenlerin de kulak çınlamasını tetikleyebileceğini kaydetti.

Sonuç olarak, stresin de çınlamayı artırabileceği, çene eklemi sorunları ve bazı nörolojik rahatsızlıkların da kulak çınlamasına yol açabileceği ifade edildi. Dr. Kadıköylü, bu tür belirtiler yaşayan kişilerin bir sağlık uzmanına danışmalarının önemini vurguladı.