KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: “Türkiye’nin Garantörlüğü ve Mehmetçik’in Varlığı Olmadan Anlaşma Mümkün Değil”

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Mutlu Barış Harekatı’nın 51. yıl dönümünde Türkiye’nin garantörlüğünün önemine vurgu yaptı. Tatar, iki devletli çözüm modelini desteklediğini belirtirken, KKTC’nin bağımsızlığının, Kıbrıs Türk mücadelesiyle mümkün olduğunu ifade etti.

Bu haberin fotoğrafı yok

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Konuşması

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Mutlu Barış Harekatı’nın 51. yıl dönümünde yaptığı konuşmada, “Ana vatanımız Türkiye’nin etkin ve fiili garantisiyle Mehmetçik’in varlığı olmadan hiçbir anlaşma mümkün değildir ve olmamalıdır. Anavatan Türkiye’nin garantörlüğü ve Mehmetçik’in varlığı, vazgeçilmezdir” dedi.

Mutlu Barış Harekatı’nın Tarihsel Önemi

Cumhurbaşkanı Tatar, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla yaptığı konuşmada, “Bugün, vatanımız Kıbrıs Adası ve Kıbrıs Türk halkı için tarihi bir dönüm noktası olan Mutlu Barış Harekatı’nın 51. yıl dönümünü kutluyoruz.” ifadesini kullandı. Tatar, “Anavatanımızın kahraman ordusu, yalnızca Kıbrıs Türk halkına değil, adamızın tamamına ve Rum halkına da huzuru getirmek için Mutlu Barış Harekatı’nı başlattı” şeklinde konuşarak harekatın barışçıl amacını vurguladı.

Mücadele Kahramanları Anıldı

Tatar, Kıbrıs Türk halkının bugün özgürce yaşamalarının, mücadele kahramanları sayesinde mümkün olduğunu belirterek, “Bunu 100 yılı aşan varoluş mücadelemizin kahramanlarına, cesaretleriyle tarihe yön veren Mehmetçiklere ve mücahitlerimize borçluyuz” dedi. Ayrıca, Kıbrıs Türk özgürlük mücadelesinin liderlerini de rahmetle andı.

20 Temmuz’un Anlamı

Cumhurbaşkanı Tatar, 20 Temmuz 1974 tarihini “cesur mücahitlerin direnişinin başarıya ulaştığı” ve “Kıbrıs Türk halkının yeniden dirilişi” olarak nitelendirdi. Tarihsel olaylara atıfta bulunarak, Kıbrıs’taki mücadele tarihini hatırlattı.

İki Devletli Çözüm Vurgusu

Cumhurbaşkanı Tatar, iki devletli çözüm modelini savunduğunu belirterek, “Bu yol, Anavatanımız Türkiye’nin de tam destek verdiği iki devletli çözüm yoludur” dedi. Federasyon temelli müzakerelerin KKTC halkına fayda sağlamadığını ifade eden Tatar, geçmiş deneyimlere de değindi.

Rum Yönetimi ile İlişkiler

Tatar, Rum yönetiminin geçmişteki ırkçı zihniyetini sürdürdüğünü belirterek, “Bizi azınlık statüsünü düşürecek anlaşmayı kabul etmemeliyiz” ifadelerini kullandı. Rum tarafının anlaşmalara karşı tutumunu eleştirerek, KKTC’nin bağımsızlığının önemini vurguladı.

Garantörlük Vurgusu ve Mehmetçik’in Önemi

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin garantörlüğünün ve Türk askerinin varlığının önemini bir kez daha dile getirerek, “Kıbrıs Türk halkını her daim destekleyen ana vatanımız Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi olmadan hiçbir anlaşma mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

Uluslararası İlişkiler ve KKTC’nin Tanıtımı

Tatar, KKTC’nin uluslararası platformlarda tanıtılması için diplomatik girişimlerde bulunduklarını söyledi. “Almanya’dan İngiltere’ye, Amerika’dan Azerbaycan’a kadar KKTC’yi anlatmak için uğraşıyoruz” dedi.

Türkiye’nin Yükselişi ve KKTC’ye Katkısı

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye’nin bölgesel gücüne dikkat çekerek, “Türkiye’nin yükselişi KKTC’nin gücüne güç katacaktır” dedi.

Öneriler ve Diyalog Teması

Tatar, çözüm için yeni sınır kapıları açılması, su ve enerji alanlarında ortaklık kurulmasını önerdi. Diyaloğa açık olduklarını dile getirerek, “El sıkışmak için sıkılı yumruklar açılmalı” ifadesini kullandı.

Sonuçta 20 Temmuz’un Önemi

Tatar, “20 Temmuz’da doğan güneş bir daha asla batmayacak” diyerek konuşmasını sonlandırdı ve “Ne mutlu Türk’üm diyene” sözleriyle vatanseverlik mesajı verdi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı