Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kemik Sağlığını Korumanın Yolları: Uzman Doktor Bilgilendiriyor

Doç. Dr. Didem Sezgin Özcan, kemik sağlığının korunmasının yaşam kalitesi için kritik olduğunu belirtti. Osteoporoz riskinin, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve yaşam tarzı değişiklikleri ile azaltılabileceğini vurguladı. Özellikle menopoz sonrası kadınlar dikkatli olmalı.

Doç. Dr. Didem Sezgin Özcan, kemik sağlığının korunmasının yaşam kalitesi

Medicana Sağlık Grubu’nda görev yapan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanı Doç. Dr. Didem Sezgin Özcan, kemik sağlığını koruma yöntemlerini açıkladı. Kemiklerin, vücudun temel yapısını oluşturmasının yanı sıra organları koruma işlevi de bulunduğunu belirten Özcan, pek çok bireyin kemik sağlığına yeterince dikkat etmediğini belirtti. İleri yaşlarda osteoporoz gibi ciddi hastalıkların ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Uzman, sağlıklı bir kemik yapısının, genç yaşlarda edinilen iyi alışkanlıklarla desteklenebileceğini ifade etti. Özcan, “Kemik kütlesinin en yüksek seviyeye ulaştığı dönem genellikle 20’li ve 30’lu yaşlardır. 40 yaşından sonra ise bu kütle azalmaya başlar. Bu nedenlerden dolayı genç yaşlarda uygun beslenme ve düzenli egzersizle kemik sağlığına katkı sağlamak son derece önemlidir” dedi.

Düşmelerin ve hafif travmaların, kemiklerde kırıklara sebep olabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Özcan, osteoporozun genellikle belirti göstermeden ilerlediğini ifade etti. Çoğu kişinin yalnızca bir kırık meydana geldiğinde osteoporozdan haberdar olduğunu söyleyen Özcan, özellikle menopoz sonrası kadınlar ve yaşlı nüfus için riskin daha fazla olduğunu belirtti.

Osteoporoz hastalarının mutlaka bir uzmana başvurarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten uzman, risk gruplunu şu şekilde sıraladı: 65 yaş üstü kadınlar, 70 yaş üstü erkekler, düşük kilolu bireyler, düşük enerjili travma sonrası kırık geçirenler, erken menopoz yaşayanlar, uzun süre kortikosteroid tedavisi görenler, osteoporoz öyküsü bulunan aile bireyleri ve aşırı alkol ile sigara tüketenler.

Kemik sağlığını korumak için gereken önlemler arasında, uzman hekim önerileriyle belirlenen tedavi yöntemleri, mineral ve vitamin takviyeleri, düzenli fiziksel aktiviteler ve sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri bulunuyor. Doç. Dr. Özcan, kemik sağlamlığının desteklenmesinde yeterli kalsiyum ve D vitamini alımının yanı sıra düzenli egzersiz, sigara ve alkol tüketiminden kaçınmanın da kritik olduğunu kaydetti.

Yeterli D vitamini ve kalsiyum almanın önemine değinen Özcan, çocuk ve ergenlik dönemindeki süt tüketiminin kemik gelişimi için hayati olduğunu belirtti. D vitamininin en iyi kaynağının güneş ışığı olduğunu, bunun yanı sıra yağlı balıkların ve yumurta sarısının D vitamini açısından zengin olduğunu vurguladı.

Düzenli egzersiz yapmanın kemik yoğunluğunu artırdığını anlatan Özcan, yürüyüş, koşu, dans ve Tai Chi gibi aktivitelerin önerildiğini söyledi. Ayrıca, osteoporozu olan bireylerin bazı hareketlerden kaçınmaları gerektiğine dikkat çekti.

Sigara ve alkol tüketiminin kemik sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çeken Özcan, sağlıklı bir yaşam için bu maddelerden uzak durulmasını önerdi. Doç. Dr. Özcan, kemiklerin sağlıklı kalması için yeterli miktarda protein, magnezyum, çinko ve K vitamininin de alınması gerektiğini sözlerine ekledi ve risk grubundaki bireylerin düzenli olarak kemik yoğunluğu ölçümlerini yaptırmalarının önemini vurguladı.