Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Karadeniz’deki Çeken Akıntılara Dikkat: Yüzme Bilmek Tek Başına Yeterli Değil!

    Prof. Dr. Ali Uzun, yaz mevsiminde artan boğulma vakalarına karşı uyararak, Karadeniz’deki rip akıntılarına dikkat çekti. Yüzme bilmenin yanı sıra bu akıntıyı tanımanın önemini vurgulayan Uzun, panik yapmadan yanlara yüzerek kurtulmanın mümkün olduğunu belirtti.

    Prof. Dr. Ali Uzun, yaz mevsiminde artan boğulma vakalarına karşı

    **Karadeniz’de Boğulma Vakalarına Dikkat: Prof. Dr. Ali Uzun’dan Önemli Uyarılar**

    Yaz döneminde artan boğulma olaylarına karşıyor ulearda bulunan Prof. Dr. Ali Uzun, özellikle Karadeniz kıyılarında sıkça rastlanan çeken (rip) akıntılarının, doğru bilgi ve hareket tarzıyla tehlike oluşturmayacak şekilde aşılabileceğini vurguladı. Uzun, “Yüzme bilmek tek başına yeterli değil; rip akıntısını tanımak önemli” ifadelerini kullandı.

    **Denizde Güvenliğin Temeli: Yüzme Bilgisi**

    Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Uzun, yaz aylarında boğulma vakalarının artış gösterdiğine dair kamuoyunu uyardı. Özellikle Samsun kıyılarında rip akıntısının önemli bir tehdit oluşturduğunu belirten Uzun, “Denize girmek için en öncelikli gereklilik yüzmeyi bilmektir. Yüzme, yetkin kişilerden ya da kurslar aracılığıyla edinilmelidir. İç bölgelerden gelen bireyler, kıyı yapısını önceden araştırmalıdır” diyerek halka seslendi.

    **Rip Akıntısı: Tanım ve Kurtulma Yöntemleri**

    Prof. Dr. Uzun, rip akıntılarının genellikle plajlarda su altındaki sığ kumların yarıklarında ortaya çıktığını belirtti. “Dalga enerjisiyle sahile toplanan su, bu yarıklardan geri çekildiğinde güçlü bir akıntı oluşturur. Vatandaşların ‘kum çekmesi’ olarak adlandırdığı durum gerçekte bir su akıntısıdır. Akıntı birkaç 10 ila birkaç yüz metre devam edebilir. Panik yapmadan, suyun üzerinde kalmak ve yanlara doğru yüzmek, rip akıntısından kurtulmanın en iyi yoludur” şeklinde uyarılarda bulundu.

    **Yüzme Seviyesinden Bağımsız Tehlike**

    Uzun, rip akıntılarının tehlikesinin yüzme becerisinden bağımsız olduğunu vurguladı: “Çok iyi yüzücüler bile paniklediklerinde bu akıntıya karşı yüzmeye çalıştıklarında yoruluyor ve bu durumun sonucu boğulmalar olabiliyor. Yanlara doğru yüzmek genellikle yeterli çözüm sunar. Ülkemizin 8 bin 333 kilometrelik kıyısında yüzme bilenlerin sayısı yetersiz. Okullarda yüzme eğitimi verilmesi şart” dedi.

    Prof. Dr. Uzun, denize girerken mutlaka birinin karada beklemesinin ve yardım çağırabilecek birinin bulunmasının hayati önem taşıdığını da belirtti.