Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Karacadağ Pirincinin Hasat Sevinci: Üreticilere 2025 Yılı İçin Büyük Destek Sağlanıyor

Diyarbakır’da, coğrafi işaret tescilli Karacadağ pirinci, 2025 hasadıyla üreticilerine umut verdi. Vali Yardımcısı Aziz Gölbaşı ve diğer yetkililer, hasat sevincini paylaştı. Yüksek su çekme kapasitesi ve lezzetiyle öne çıkan pirinçte, 2024’te 7 bin dekar alanda ekim yapıldı. İl Tarım Müdürü Adil Alan, proje ve desteklerle üretimi geliştirmeye devam edeceklerini açıkladı.

Diyarbakır'da, coğrafi işaret tescilli Karacadağ pirinci, 2025 hasadıyla üreticilerine umut

Karacadağ Pirinci 2025’te Yüzleri Güldürdü

Diyarbakır’ın tarımsal zenginliklerinden biri olan ve coğrafi işaret tescili kazanarak öne çıkan Karacadağ pirinci, 2025 yılı hasatıyla çiftçilerin umutlarını yeşertti.

Diyarbakır Vali Yardımcısı Aziz Gölbaşı, Ergani Kaymakamı Nurbaki Yalçın, İl Tarım ve Orman Müdürü Adil Alan gibi önemli isimlerin katılımıyla gerçekleştirilen hasat etkinliğinde, tarım sektörü temsilcileri, sivil toplum kuruluşu üyeleri ve teknik personel bir araya gelerek bu nadide ürünün hasat coşkusunu paylaştı. Karacadağ bölgesinde sulanabilen alanlarda yetiştirilen Karacadağ çeltikleri, yerel toprak yapısı ve soğuk kaynak sularına adaptasyonu ile diğer pirinç çeşitlerinden farklılık gösteriyor. Zengin su çekme kapasitesi, yapışma sorununu ortadan kaldırmasıyla ve yüksek protein ile nişasta içeriği ile dikkat çeken bu pirinç, yöre mutfağının vazgeçilmezlerinden biri haline gelmektedir. Geleneksel tarım yöntemlerinin izlenmesi, kimyasal gübrelerin azalması ve tarlaların dinlendirilerek kullanılması, bu kaliteli ürünün elde edilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Markalaşma Yolunda Önemli Adımlar

Karacadağ pirinci, 1992 yılında çeşit tescili almış olup, 2018 yılında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü aracılığıyla coğrafi işaret belgesi kazanarak marka olma yolunda önemli bir adım atmıştır. 2024 yılı itibarıyla, Diyarbakır’da toplam 7 bin 236 dekar alanda Karacadağ çeltiği ekilmiş ve dekardan ortalama olarak 500 kilogram verim alınması beklenmektedir. Yılsonuna kadar toplam rekoltenin yaklaşık 3 bin 650 ton civarında olacağı tahmin edilmektedir. En yoğun üretimin ise Çınar, Bağlar, Çermik, Ergani ve Hazro ilçelerinde gerçekleştirildiği bilgisi verilmektedir.

Çiftçilere sağlanan destekler de dikkat çekicidir. Bakanlık tarafından 2025 yılı için 549 lira, 2026 yılı için ise 697 lira temel destek sağlanırken, sertifikalı tohum kullanımı için 2025 ve 2026 yıllarında sırasıyla 122 lira ve 156 lira destek verilmesi öngörülmektedir.

Tarım Arazilerinin Kullanımını İyileştirme Projesi

Ayrıca, “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP)” çerçevesinde “Karacadağ Çeltiği Üretiminin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi” hayata geçirilmiştir. Bu proje kapsamında Ergani, Bağlar, Çermik, Çınar ve Kayapınar ilçelerinde 39 üreticiye toplam 2 bin 321 dekar alanda kullanılmak üzere 37 bin kilogram çeltik tohumu sağlanmıştır. Üretici katkısının yüzde 25 olduğu bu girişim, kalan miktarın hibe desteği olarak sağlandığı belirtilmektedir. Projenin amacı, ekim alanlarındaki ve rekoltedeki artışı sürdürülebilir hale getirmektir.

Hasat etkinliğinde konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Adil Alan, “Bugün, ilimizin gururu ve coğrafi işaretli ürünü olan Karacadağ çeltiğinin hasadı için bir araya geldik. Bu bereketi paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Karacadağ çeltiğini sadece bir pirinç türü olarak değil, bölgemizin kültürel bir değeri olarak görüyoruz ve bu değeri korumak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Müdür Alan, Ayrıca, çiftçilerimizin her zaman yanında olduklarını dile getirerek, Karacadağ çeltiğinin hak ettiği değeri elde etmesi ve markalaşma sürecinde kararlı adımlarla ilerlemesi için gerekli tüm desteğin sağlanacağını vurguladı.