Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kadınlarda Ani Stresin Kalp Sağlığı Üzerindeki Etkileri: ‘Kırık Kalp Sendromu’ Riski Artıyor

Medicana Sağlık Grubu’ndan Doç. Dr. Ersin Sarıçam, ani stresin orta yaşlı kadınlarda ‘Kırık Kalp Sendromu’na yol açabileceğini belirtti. Belirtilerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı ve stres yönetiminin önemine dikkat çekti. Erken müdahale ile iyileşme sağlanabiliyor.

Medicana Sağlık Grubu'ndan Doç. Dr. Ersin Sarıçam, ani stresin orta

Ani Stresin Kalp Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Medicana Sağlık Grubu Kalp Sağlığı ve Hastalıkları Merkezi’nden Doç. Dr. Ersin Sarıçam, ani ve şiddetli stresin özellikle orta yaşlı kadınlarda ‘Kırık Kalp Sendromu’na yol açabileceğine dikkat çekiyor. Bu durumun toplumda stres yönetimi konusunda bir farkındalık yaratılması gerektiğini belirterek hastalığa ilişkin önemli uyarılarda bulunuyor.

Kırık Kalp Sendromu Nedir?

Kamuoyunda “Kırık Kalp Sendromu” olarak bilinen Takotsubo Kardiyomiyopatisi’nin ani ve yoğun üzüntü ile stres sonrası geliştiği ve kalp kriziyle karıştırılabilen bir tablo oluşturduğuna işaret eden Sarıçam, özellikle orta yaş kadınlarının bu duruma karşı dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizdi.

Menopoz Sonrası Kadınlarda Artan Risk

Doç. Dr. Sarıçam, stres ve üzüntüye bağlı olarak yorgunluk ve göğüs ağrısı gibi belirtilerin artması durumunda mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini belirtti. Hastalığın belirtileri hakkında şu bilgileri paylaştı: “Sevilen birinin kaybı, boşanma veya ani tartışmalar gibi yüksek stres durumları sonrasında bu problemin ortaya çıkma ihtimali artar. Genellikle menopoz sonrası dönemde kadınlarda daha fazla görülmektedir. Bu dönemde stres hormonları aniden yükselir ve kalbin kan pompalama işlevi geçici olarak bozulur. Bu durumun kalp görüntülemesinde sol karıncığın şişmesi olarak görüldüğü dikkat çekmektedir.”

Erken Teşhisin Önemi ve Tedavi Süreci

Hastalığın geç fark edilmesi durumunda ciddi sonuçların yaşanabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Sarıçam, erken teşhis ile kirli hastalıkların tedavi sürecinin yaklaşık 3 ay sürdüğünü ifade etti. “Bu durum cerrahi müdahale gerektirmez. Öncelikle ilaç tedavisi uygulanır ve kalp yetmezliği gibi sorunların yaşanmaması için kan akışını düzenlemek hedeflenmektedir. Ayrıca, ani kalp atışlarına yol açabilecek stres, kaygı ve heyecan gibi etkenlerden uzak durulması da hastalara önerilmektedir” dedi. Stresin yönetilmesinin önemini de vurgulayarak, profesyonel psikolojik destek alınmasının gerekliliğini belirtti. Toplumda stres yönetiminin öneminin artırılması gerektiği konusuna değindi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı