İzmir’de Amatör Balıkçıların Gece Avları Mezatla Devam Ediyor
İzmir’de amatör balıkçıların gece boyunca tutmuş olduğu deniz ürünleri, sabah saatlerinde mezatla balık tutkunlarıyla buluşuyor. Aracısız alışverişin tazelik ve lezzet açısından önemli avantajlar sunduğunu vurgulayan vatandaşlar, bu doğrudan satış yöntemi sayesinde daha kaliteli ürünlerin sofralara geldiğini ifade ediyor.
Gece Süren Zorlu Av ve Renkli Mezat
Ege Denizi’nin serin sularına açılan amatör balıkçılar, gece boyunca süren zorlu av maceralarının ardından tutmuş oldukları balıkları Mavişehir Sahili’ndeki balıkçı barınağına getiriyorlar. Şemikler Su Ürünleri Kooperatifi’ne bağlı yaklaşık 70 tekneden oluşan balıkçılar tarafından gerçekleştirilen avdan elde edilen balıklar, barınakta türlerine göre sınıflandırılıyor. İlk olarak toptan satışa sunulan balıklar, alıcı bulamazsa mezat alanına taşınıyor. Mavişehir’de düzenlenen bu dinamik mezat, sabahün erken saatlerinden itibaren balık severleri kendine çekiyor. Taze balıkların yoğun kokusu ve mezatın atmosferi, sahilde benzersiz bir enerji yaratıyor. Kasalara yerleştirilen balıklar, mezat alanında tek tek tartılarak kilogram üzerinden satışa sunuluyor. Bazen bir kilogram balık 300 TL değerinde alıcı bulurken, bazı durumlarda da pazarlıklar sonucunda fiyatlar 2 bin TL’ye kadar yükselebiliyor. Her sabah denizden tezgaha uzanan bu süreç, hem amatör balıkçılar hem de balık severler için adeta bir gelenek haline gelmiş durumda.
Taze Balık ve Uygun Fiyatlar
Şemikler Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Sebahattin Erbap, 2001 yılından itibaren balık mezatını düzenlediklerini aktararak, “Bu işi halkımıza hizmet etmek için yapıyoruz” dedi. Her sabah balık fiyatlarını balıkhaneden temin ettiklerini belirten Başkan Erbap, “Aldığımız fiyatları burada açıyoruz, vatandaşlar talebe göre, mezat usulü ile fiyatı yükseltebiliyor. Şu anda hamsi balığının kilosu 200 ile 400 lira arasında değişiyor. Çipura ise 300, 400, hatta 600 liraya kadar satılabiliyor. Fiyatlarımız oldukça uygun. Her gün taze ve saatlik balık almanız mümkün. İstanbul, Ankara, Zonguldak, Konya, Afyon ve birçok yerden vatandaşlar buraya geliyor. Her yerden ziyaretçilerimiz mevcut. İnsanlar merak edip mezatın nasıl işlediğini görmek için buraya geliyorlar. Daha önce görmemiş olanlar için balık mezatı oldukça eğlenceli bir deneyim. İzmir Körfezi’nin temiz olduğunu bilmeliler. Bu nedenle buraya ya da balık tüketimine çekinmemelidirler. Bizim balıklarımız tamamen dış körfezden gelir, iç körfezle hiçbir alakamız yok. Vatandaşlarımız balıklarını güvenle yiyebilirler; burada zehirlenme riski söz konusu değildir” diyerek güvence verdi.
Balık Severlerin Tercih Noktası
Mezata taze balık almak için gelen Tuba Yılmaz, “Sürekli buraya geliyoruz. Burada çipura, levrek ve kefal gibi balıklar ağırlıklı olarak bulunmakta. Barbun ve istavrit de bulunsa da sardalya gibi türler nadir. Biz genelde çipura ve levrek için buradayız. Burada balıklar taze ve fiyatları uygun. Burası bir balıkçı kooperatifi. Pazarda deniz balığı bulmak oldukça zor. Levreklerin solungaçları hareket ediyor, yani balıklar canlı. Taze ve ilk elden aldığımızdan emin oluyoruz” şeklinde konuştu.
Manisa’dan mezata gelen Hasan Yöyen ise, “Manisa’da deniz balıkları oldukça nadir. Burada gördüğüm fiyatlar benim gördüğüm kadarıyla daha uygundu. Bu yüzden buraya bu deneyimi yaşamak için geldim. Ailecek en az 2-3 gün balık tüketiyoruz” dedi. Mezata katılan Ferhat Gazi ise, torunu için balık almak üzere geldiğini belirtti ve balıkların taze olmasının bu geleneği sürdürdüklerini ifade etti.
İZMİR’DE AMATÖR BALIKÇILARIN GECE BOYUNCA TUTTUĞU DENİZ ÜRÜNLERİ, SABAHIN ERKEN SAATLERİNDE MEZATLA BALIK SEVERLERLE BULUŞUYOR.
İZMİR’DE AMATÖR BALIKÇILARIN GECE BOYUNCA TUTTUĞU DENİZ ÜRÜNLERİ, SABAHIN ERKEN SAATLERİNDE MEZATLA BALIK SEVERLERLE BULUŞUYOR.
İZMİR’DE AMATÖR BALIKÇILARIN GECE BOYUNCA TUTTUĞU DENİZ ÜRÜNLERİ, SABAHIN ERKEN SAATLERİNDE MEZATLA BALIK SEVERLERLE BULUŞUYOR.
İZMİR’DE AMATÖR BALIKÇILARIN GECE BOYUNCA TUTTUĞU DENİZ ÜRÜNLERİ, SABAHIN ERKEN SAATLERİNDE MEZATLA BALIK SEVERLERLE BULUŞUYOR.
İZMİR’DE AMATÖR BALIKÇILARIN GECE BOYUNCA TUTTUĞU DENİZ ÜRÜNLERİ, SABAHIN ERKEN SAATLERİNDE MEZATLA BALIK SEVERLERLE BULUŞUYOR.
İZMİR’DE AMATÖR BALIKÇILARIN GECE BOYUNCA TUTTUĞU DENİZ ÜRÜNLERİ, SABAHIN ERKEN SAATLERİNDE MEZATLA BALIK SEVERLERLE BULUŞUYOR.