Denetimlerin Amacı ve Uygulama Süreci
İstanbul’da İl Sağlık Müdürlüğü tarafından restoran, kafe gibi işletmelerin açık alanlarında tütün ve tütün ürünleri kullanımıyla ilgili denetim gerçekleştirildi. Denetimde işletmeler ve vatandaşlara “Dumansız Hava Sahası Eylem Planı” anlatıldı.
Sağlık Bakanlığı tarafından 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun kapsamında, tütün kullanımının önlenmesi ve pasif etkilerinin azaltılması amacıyla yürütülen “Dumansız Hava Sahası Eylem Planı” çerçevesinde İstanbul genelinde eş zamanlı denetim ve bilgilendirme çalışmaları başlatıldı.
İşletmelere Uyarılarda Bulunuldu
Zeytinburnu’ndaki restoranlarda başlatılan denetime İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Gözen, Zeytinburnu Kaymakamı Adem Uslu, Halk Sağlığı Başkanı Dr. M. Burhan Küçükoğlu ve doktorlar katıldı. İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen denetimde, halk sağlığının korunmasına yönelik atılan adımlar ve denetim süreçlerine ilişkin bilgiler paylaşıldı. Katılımcılara yönelik kısa bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Hasan Gözen, tütün ürünlerinin özellikle gençler üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, toplumsal farkındalık oluşturmanın önemine vurgu yaptı.
Denetim Ekipleri ve Uygulanan Cezalar
Denetimlerle ilgili bilgi veren İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Gözen, “İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere sağlık Bakanlığımızın başlattığı bu dumansız hava sahası ile ilgili etkinliği arttırmak üzere denetimleri arttırıyoruz. İstanbul’da polisin de içerisinde olduğu 225 tane denetim ekibimiz oluşturuldu. Çapraz denetimleri de dahil olmak üzere etkin bir şekilde denetim yapılıyor” ifadelerini kullandı. Ekiplerin cezai işlem uyguladığını belirten Gözen, “39 ilçesinde 225 denetim ekibiyle bu denetimler aralıksız şekilde sürdürülüyor” dedi.
Halk Sağlığına Dikkat Çekildi
Halk Sağlığı Başkanı Dr. M. Burhan Küçükoğlu, yapılan denetimlerin sigaranın halk sağlığı açısından önemine dikkat çekti. Küçükoğlu, “Dünyada her yıl yaklaşık 8 milyon, ülkemizde de her yıl yaklaşık 110 bin vatandaşımızı sigara ve buna bağlı hastalıklar nedeniyle kaybediyoruz” vurgusunu yaptı.
Sigarayı Bırakma Hizmetleri
Başkan Küçükoğlu, İstanbul’da 4 bin 600’den fazla aile hekimi ile yaygın bir hizmet sunduklarını belirterek, “Her bir aile hekimimiz sigarayı bırakma konusunda ehil vatandaşımız yönlendirebilir” dedi. Ayrıca, 39 ilçe sağlık müdürlüğü ve 29 sağlıklı hayat merkezinde sigara bırakma polikliniği hizmetlerinin bulunduğu ifade edildi.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı