Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İç Hastalıkları Uzmanı, Klima Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Sağlık Sorunlarına Dikkat Çekti

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkan Akyol, klima hastalığı olan lejyoner hastalığının kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı ve ateşle belirti verebileceğini belirtti. Sıcak havalarda klima kullanırken dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Akyol, hastalığın bakterinin klimalardaki nemli ortamlarda çoğalmasıyla yayıldığını kaydetti.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkan Akyol, klima hastalığı olan lejyoner

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkan Akyol, klima hastalığı olarak bilinen lejyoner hastalığının, yaygın kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, huzursuzluk ve ateş gibi belirtilerle kendini gösterdiğini belirtti. Dr. Akyol, özellikle yaz aylarında klima kullanırken ekstra dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Klima Kullanımına Dikkat!

Yazın serinlemek ve çalışma konforunu artırmak amacıyla kullanılan klimalar, bazı sağlık sorunlarına yol açabilme potansiyeline sahiptir. Klima hastalığı, bu tehditlerden biri olarak ön plana çıkmaktadır. Liv Hospital Samsun İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkan Akyol, lejyoner hastalığının ilk olarak 1976 yılında ABD’nin Pensilvanya eyaletinde yapılan bir toplantıda, kullanılan havalandırma sistemlerinden kaynaklandığını aktardı.

Tehlikeli Bakteri

Uzm. Dr. Akyol, lejyoner hastalığının ‘legionelle pneumophilia’ isimli bakterinin neden olduğu bir zatürre çeşidi olduğunu belirtti. Bu bakteri, klimaların filtre sistemlerinde uygun sıcaklık ve nemde çoğalabilmekte; sonuç olarak ortam havasına yayılabilir. Genelde otel ve hastanelerde salgınlara yol açsa da, bireysel vakalar da görülebilmektedir. Dr. Akyol, hastalığın insandan insana geçmediğini, ancak akciğerlere ulaşmasının önemli yollarından birinin havalandırma sistemleri olduğunu kaydetti. Bu bağlamda büyük otel ve iş yerlerinde çalışanlar ile sağlık personelinin riske maruz kaldığına dikkat çekti.

İkincil Faktor: Sıklık

Kişilerin vücut direnci de bu rahatsızlığın gelişiminde kritik bir rol oynamaktadır. Özellikle şeker hastaları, alkol bağımlıları, kanser tedavisi gören hastalar ve kronik böbrek veya akciğer hastalıkları olan bireyler, lejyoner hastalığına daha yatkındır. Dr. Akyol, sigara içmenin de bu riski artıran en önemli faktörlerden biri olduğunu vurguladı. Bu hastalığın belirtileri arasında yaygın kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, huzursuzluk ve ateş ön planda yer alırken, hastalığın başlangıcında kuru öksürük ve sindirim sistemi sorunları da görülebilir.

Teşhis ve Tedavi Süreci

Lejyoner hastalığının teşhisinde yardımcı olan bazı laboratuvar bulgularının mevcut olduğunu dile getiren Dr. Akyol, tedavi için uygun doz ve sürelerde antibiyotik kullanımının önemine değindi. Kullanım sıklığı artan klimalara bağlı bu semptomların basit bir gribal enfeksiyon olarak değerlendirilmemesi gerektiğini ifade eden Akyol, gereken durumlarda uzman bir doktordan destek alınmasının şart olduğunu kaydetti. Ayrıca, klimalar yeterince temizlenmezse farklı hastalıklara yol açabilecek küf mantarlarının da oluşabileceğini belirtti. Araç klimalarının doğru kullanılmamasının da sinüzit, kulak iltihapları ve yüz felcine sebep olabileceğine dikkat çekti. Bu nedenle, araçlarda klima kullanırken havanın direkt yüze ve göğse değil, ön cama doğru yönlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı