Ateşkes Anlaşması Kapsamında İki Ceset Teslimatı
Hamas, yürürlüğe giren ateşkes anlaşması çerçevesinde iki İsrailli esirin cesedini Kızılhaç aracılığıyla İsrail’e ulaştırdı.
Bu teslimat, Gazze Şeridi’ne yönelik İsrail saldırıları sonucunda yaşamını yitiren bireylere ilişkin olarak gerçekleşti. İlgili cesetler, İsrail ordusu tarafından incelenerek Gazze Şeridi’nden çıkarılacak. İnceleme işlemlerinin tamamlanmasının ardından cesetler, kimlik tespiti için İsrail’in başkenti Tel Aviv’de bulunan Abu Kabir Adli Tıp Kurumu’na sevk edilecek.
Hamas’tan Diğer Ceset Teslimatları
Hamas, ateşkes anlaşması sonrası toplamda 18 esirin cesedini İsrail’e teslim etmiş durumda. Önceki teslimatlarda, Aralık 2023’te İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde ulaştığı bir cesedin, esir Ofir Tzarfati’ye ait olduğunu açıklamıştı. Ayrıca başka bir cesidin, alınan örneklerle eşleşmediğine dair bilgiler mevcut.
İsrail ise, Hamas’ın esir cesetlerinin iadesi konusunda gecikme yaşattığını öne sürüyor. Bunun üzerine, 28 Ekim’de ateşkes ihlal edilerek Gazze Şeridi’ne yoğun hava saldırıları düzenlendi.
Ateşkesin geçerliliği ve esirlerin durumu, iki taraf arasındaki gerilimin sürdürülmesinde önemli bir noktayı teşkil ediyor.

