Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Filistin’e Asker Gönderme Sürecini Değerlendirdi
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Filistin’e Birleşmiş Milletler Uluslararası İstikrar Gücü (ISF) çerçevesinde asker gönderme sürecine dair açıklamalarda bulundu. Bakan Fidan, “Barış sağlamak için elimizi taşın altına koymaya ve her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız. Ancak ortaya çıkacak belgelerin ve bu çerçevenin bizim destekleyeceğimiz nitelikte olması büyük önem taşıyor” dedi. Bu konudaki diplomatik girişimlerin sürdüğünü vurgulayan Fidan, uluslararası işbirliğinin kritik olduğunu belirtti.
İstanbul’daki Zirvede Gazze’deki Son Durum Ele Alındı
Bakan Hakan Fidan, İstanbul’da düzenlenen, katılımcı ülkelerin dışişleri bakanlarının yer aldığı toplantıya ev sahipliği yaptı. Toplantıda, Gazze’deki ateşkes ve insani durum üzerine son gelişmeler değerlendirildi. Toplantı sonrası basın mensuplarına konuşan Fidan, “Uluslararası istikrar gücünün oluşturulması için çalışmalar sürüyor. Ülkelerin bu süreçte önemli bir düzenleme üzerinde uzlaşması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Uluslararası toplumun bu gücün niteliklerine ilişkin endişeler taşıdığını kaydeden Fidan, “Asker gönderme kararı, belirlenen görev tanımı ve yetkilere göre şekillenecek” diye ekledi. Bu bağlamda, Türkiye’nin sürecin aktif bir parçası olduğunun altını çizen Fidan, “Cumhurbaşkanımız, bu sürecin öncülerinden biri ve barış için her türlü adımı atmamız gerektiğini defalarca vurguladı” dedi.
Gazze’de Yeniden İnşa Süreci Önem Arz Ediyor
Gazze Yönetimi’yle ilgili sorulara yanıt veren Bakan Fidan, Filistin meselesinin tanımının değişmemesine vurgu yaptı. “Filistinlilerin kendi toprakları üzerinde bir devlet kurması ve iki devletli çözüm sağlanması, uluslararası hukuk açısından esas bir gereklilik. Bu anlayışın reddedilmesi ise sorunu derinleştiriyor” diyen Fidan, Gazze’deki insani duruma ilişkin endişelerini dile getirdi.
“Gazze’nin yeniden inşası ve insanların evlerine geri dönüşünün sağlanması elzem” şeklinde konuşan Fidan, Gazze’de gerçekleşen insanlık suçlarının bir an önce sona ermesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, yeni bir otorite düzeninin oluşmasına izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.
Filistin’deki Yönetim Filistinliler Tarafından Şekillendirilmeli
Bakan Fidan, Filistin sorununu çözme konusundaki Türkiye’nin kararlılığını yineleyerek, “Filistinlilerin kendi yönetimini kurmaları ve güvenliğini sağlamaları gerekmektedir. Uluslararası toplum bu konuda destek olmalıdır” dedi. Uluslararası aktörlerin bu süreçte farklı görüşlere sahip olması, diplomatik müzakerelerin karmaşık bir hal almasına neden oluyor.
Fidan, “İlk önce metinlerin nasıl yapılacağı ve sistemin nasıl işleyeceği konusunda titiz bir çalışma yürütülmesi şart” dedi. Türkiye’nin süreçteki rolünü sürdürerek Filistin meselesinin derinliklerine inerek daha kalıcı çözümler bulma gayretinde olduğunu belirtti.
HAKAN FİDAN
HAKAN FİDAN



