Mekke’deki Cennetü’l Mualla Kabristanı’na Ziyaretler Artıyor
Hac farizasını yerine getirmek üzere mukaddes topraklarda bulunan hacı adayları, Arafat Vakfesi öncesinde Kâbe’ye 2 kilometre mesafede yer alan Cennetü’l Mualla Kabristanı’nı ziyaret etmektedirler.
Kabristanın Tarihçesi
Cahiliye döneminden beri Mekke’nin en büyük mezarlığı olan bu alan, birçok sahabe ve Peygamber Efendimizin akrabalarının defnedildiği bir yer olarak bilinir. Her gün ikindi namazının ardından ziyaretçilere açık olan kabristana, özellikle Türkiye, Pakistan, Hindistan, Afganistan, Endonezya ve Malezya gibi ülkelerden gelen hacı adayları yoğun ilgi göstermektedir.
Resulüllah Efendimizin Mekke Kabristanı için “Bu kabristan ne güzeldir” diyerek övgüde bulunduğu bilinmektedir. Medine’deki Bakî Mezarlığı’nın Türkler arasında “Cennetü’l-Bakî” olarak anılması nedeniyle, Mekke’deki mezarlığa da “Cennetü’l Muallâ” adı verilmiştir. Bu kutsal mekanda, Peygamberimizin eşi Hatice-i Kübra ile birçok sahabe, tabiin ve salih kişiler defnedilmiştir. Abdulah İbn-i Zübeyr, Ebu Bekir’in kızı Esmâ, Abdullah İbn-i Ömer ve Osman bin Talhâ başta olmak üzere birçok önemli şahsiyet buradadır. Ayrıca, Peygamber Efendimizin oğulları Abdullah ve Kâsım, dedesi Abdülmuttalip ve amcası Ebu Talip’in mezarları da burada bulunmaktadır.
Türbelerin Geçmişi
Osmanlı sultanlarından Kânûnî Sultan Süleyman Han, hicri 950 (1543-1544) yılında Hatice Validemiz’in kabrinin üzerine yüksek bir kubbe inşa ettirmiştir. Evliya Çelebi, Cennetü’l-Muallâ’da toplamda 75 türbeli mezar bulunduğunu, Abdülmuttalip ve Ebu Talip’in kabirlerinin de kubbeli olduğunu belirtir. Ancak 1926 yılında burada bulunan tüm türbeler yıktırılmış ve mezar taşları kaldırılmıştır. Günümüzde Cennetü’l-Muallâ mezarlığında hiç türbe ve mezar taşı bulunmamaktadır. Kaldırılan mezar taşları Riyad’a götürülerek müzeye yerleştirilmiş ve 2004 yılında Talim ve Terbiye Bakanlığı tarafından yayımlanan bir kitapta 591 mezar taşı içeriğiyle birlikte yer almıştır.
Hacı Adaylarının Ziyaret Saatleri
Türk ziyaretçiler, hac görevini yerine getirdikleri bu mübarek beldede, özellikle perşembe, cuma ve cumartesi günleri ikindi vaktinden sonra kabristanı ziyaret etmektedirler. Bazı Türk hacı adaylarının akrabalarının bu kabristanda yer alması da dikkat çekmektedir.