Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Gümüşler Beldesi’nde Geleneksel Ot Süpürgesi Yapımı Yoluyla Kültürel Mirası Yaşatan Hatice Karapınar

    Niğde Gümüşler’de yaşayan Hatice Karapınar, babaannesinden miras kalan ot süpürgesi yapımını sürdürüyor. Doğayla iç içe olan Karapınar, geleneksel zanaatı yaşatarak süpürgeleri komşularına hediye ediyor ve doğal malzemeler kullanarak köy hayatını benimsiyor.

    Niğde Gümüşler'de yaşayan Hatice Karapınar, babaannesinden miras kalan ot süpürgesi

    Geleneksel Zanaat: Hatice Karapınar’ın Ot Süpürgesi Hikayesi

    Niğde’nin Gümüşler beldesinde yaşayan Hatice Karapınar, yıllardır babaannesinden devraldığı ot süpürgesi üretimini sürdürerek geleneksel bir zanaatı yaşatıyor.

    Doğayla iç içe bir yaşam süren Karapınar, el emeğiyle yaptığı süpürgeleri, komşularıyla paylaşıyor. Hatice Karapınar, çocukluğunda rahmetli babaannesinin yanında yaylalara gidip ot topladığını ve süpürge yapımını ondan öğrendiğini ifade ediyor. Karapınar, “Babaannem yaylalardan topladığı çalılarla süpürge yapar, bunu satarak geçimini sağlardı. Ben de onun izinden gidiyorum ve doğadaki her malzemeyi değerlendiriyorum” şeklinde konuştu.

    Doğal Malzemelerle Elde Edilen Süpürgeler

    Köy yaşamının doğayla uyum içerisinde olmayı gerektirdiğini vurgulayan Karapınar, alışveriş yapmak yerine doğadan malzeme topladığını belirtiyor: “Kullandığım her malzemeyi satın almak yerine doğal olarak temin ediyorum. Dağlara ve yaylalara gidip kekik, çay topluyorum. Sonuçta köyde yaşıyoruz.”

    Hatice Karapınar’ın el emeği ile ürettiği süpürgeleri komşularına hediye etmesi, onu unutulmaya yüz tutmuş geleneksel zanaatleri yaşatmada bir örnek haline getiriyor.