Gazze'deki Zorluklar ve Eğitim Hayalleri
Çorum'da gerçekleştirilen bir söyleşide, Gazzeli üniversite öğrencisi Sawsan Alsultani, eğitim hayatında karşılaştığı zorlukları katılımcılarla paylaştı. Hitit Üniversitesi tarafından düzenlenen “Gazze'de Üniversite: Yıkımın İçinde Geleceğe Tutunmak” başlıklı etkinlikte, Alsultani, Gazze'deki en temel ihtiyaçlara ulaşmanın bile bazen imkansız hale geldiğini belirtti. İnternet, elektrik ve su gibi temel gereksinimlerin eksikliği, eğitim süreçlerini olumsuz etkiliyor.
Sawsan, “Gazze'de günlük hayat çok zor. Eğitimimizi bırakmamaya çalışıyoruz ama yaşadığımız psikolojik baskı ve savaş koşulları eğitimi sürdürmemizi zorlaştırıyor. Savaş olmasaydı şu an mezun olmam gerekiyordu,” dedi. Ayrıca, Türkçe öğrenme hedefinin Türkiye'de burs almak olduğunu ancak Gazze'de yaşadığı için bu hayalini gerçekleştiremediğini de ifade etti.
Eğitimde Umut ve Dayanışma
Etkinlikte söz alan Hitit Üniversitesi doktora öğrencisi Amin AlAgha, Türkiye'ye geldikten bir gün sonra Gazze'de savaşın başladığını ve ailesinden uzak kalmanın getirdiği duygusal zorlukları anlattı. AlAgha, eğitimdeki destekle kendisini yalnız hissetmediğini vurguladı.
Metin Uçar, Gazze'de çocukların eğitimine yönelik baskılara dikkat çekerek, savaşın çocukların yaşamlarını nasıl etkilediğini ve eğitimin bir parçası olan oyunların bile yasaklandığını anlattı. Uçar, bu zorluklara karşı stratejiler geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Söyleşi, Gazze'deki öğrencilerin karşılaştığı zorlukların ve hayallerinin bir kez daha hatırlatılması açısından önemli bir platform oldu. Eğitim, her koşulda sürdürülebilir bir umut kaynağı olarak öne çıkıyor.





