Gaziantep’te Fıstık Hasadı Başladı
Türkiye’nin gözde fıstık yetiştiriciliği merkezi olan Gaziantep’te, fıstık üreticileri yoğun bir çaba ile ‘boz’ fıstığın hasadına başladı.
Bu yıl Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilen Antep fıstığının hasat dönemi sona ermeden gelindi. Henüz olgunlaşmamış iç fıstık, Gaziantep bölgesinde “yeşil altın” olarak anılıyor. Bu yıl “yok yılı” olarak adlandırılan bir sezon yaşanması beklenen fıstık rekoltesinin düşüklüğü, çiftçiler arasında endişe yaratırken, Antep fıstığının hasadı Gaziantep’teki boz fıstık ile başlamış bulunuyor. Baklava üretiminde tercih edilen bu fıstık türünün öncelikli toplanması, ardından kırmızı ben fıstığın hasadı ile sürecek. Bu yıl fıstığın kilosu 250 TL olarak belirlenirken, geçtiğimiz yıl bu rakam 100 TL’de kalmıştı.
Yoğun Çalışma ile Fıstık Hasadı
Gaziantep’te fıstık hasadı için çiftçiler, sabahın erken saatlerinde tarlalara akın ediyor. Fıstığın fıstık baklavalarında kullanılması ve yüksek ticari değeri nedeniyle, tarım işçileri sıcak havaya rağmen gün boyu fıstık toplamaya çalışıyor. Üreticiler, 40 dereceye varan sıcaklık altında çalışırken, sabahın ilk ışıklarıyla fıstık bahçelerine giden gruplar, ortalama 10 saat boyunca bu mücadeleyi sürdürüyor.
Çiftçiler, ağaçların altına branda serip, merdivenle ağaçların tepesine çıkarak dallardaki fıstık salkımlarını tek tek toplayıp, aşağıya düşürüyor. Brandalar üzerine düşen fıstıklar, hemen çuvallara yerleştiriliyor ve daha sonra traktörlerle işleme tesislerine gönderiliyor.
Düşük Rekolte Endişesi
Şehitkamil ilçesine bağlı Bozobası Mahallesi’nde hasada başlayan çiftçiler, geçen yıla oranla bu yıl fıstık rekoltesinin düştüğünü ifade ediyor. Çiftçiler, boz fıstığın genel fıstık hasadından yaklaşık bir ay önce toplanmaya başlandığını ve bunun özellikle baklavada kullanıldığını vurguluyor.
Artan Fiyatlardan Memnuniyet
Çiftçiler, rekoltede yaşanan düşüklüğe rağmen, fıstık fiyatlarının artmasının kendilerini mutlu ettiğini belirtiyor. Rekolte düşüklüğünün etkisiyle azalmasına rağmen, kazançlarının artacak olmasının sevindirici olduğunu dile getiren İbrahim Böke, “Bu yıl fıstıkta miktar düşüklüğü var; fakat fiyatlar yapısal olarak yükseldi. İlk hasat ‘boz’ adı altında yapıldıktan sonra, ‘kırmızı ben’ fıstık için hazırlık başlıyor. Çiftçiniz, fiyatların yükselmesinden memnun olup, rekolte kaybından yakınabilir” dedi.
Hayri Böke ise, “Geçen sene 100 TL olan boz fıstığın fiyatı, bu yıl 250 TL’ye kadar çıkmış durumda. Rekoltedeki düşüş ile fiyatlar artınca, çiftçiler açısından bu durum mutluluk verici.” şeklinde görüş belirtti.
FISTIĞIN ANAVATANI GAZİANTEP’TE HASAT BAŞLADI
FISTIĞIN ANAVATANI GAZİANTEP’TE HASAT BAŞLADI
FISTIĞIN ANAVATANI GAZİANTEP’TE HASAT BAŞLADI
FISTIĞIN ANAVATANI GAZİANTEP’TE HASAT BAŞLADI
FISTIĞIN ANAVATANI GAZİANTEP’TE HASAT BAŞLADI