Fatsa'da Mevsimlik Tarım İşçileri Çocukları Eğitiliyor ve Eğleniyor
Fatsa'da fındık hasadı için farklı illerden gelen mevsimlik tarım işçilerinin çocukları, yürütülen projeler sayesinde eğitimlerine devam ediyor. Bu çocuklar, sosyal ve kültürel etkinliklerle de vakit geçirerek hem öğreniyor hem de eğleniyor.
Projenin Detayları
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın iş birliğiyle yürütülen “Mevsimlik Tarımda Fındık Hasadında Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Ortadan Kaldırılması Projesi”, Fatsa'da bu yıl da devam etmekte. Adıyaman, Şanlıurfa ve Gaziantep gibi illerden gelen mevsimlik tarım işçilerinin çocukları, konakladıkları alanlardan servislerle Hasan Yahşi İlkokulu'na getiriliyor. Burada öğretmenler eşliğinde akademik, sosyal ve kültürel destek sağlanıyor. Çocuklar, okuma-yazma, temel hijyen ve derslerine yönelik telafi eğitimleri alıyor.
Uçurtma Şenliği ve Sosyal Etkinlikler
Proje kapsamında düzenlenen etkinliklerden biri de Demas Uzunkum Plajı'nda gerçekleşen uçurtma şenliğiydi. Çocuklar sahilde uçurtma uçurarak eğlenceli anlar yaşadı. Etkinlik sonrası Çerkezler Tepesi Mesire Alanı'nı gezerek şehrin güzelliklerini keşfetme fırsatı buldular.
Projenin Amaçları
Eğitim Koordinatörü Enes İlpeşin, projenin 2014 yılından beri sürdüğünü ve mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarını çocuk işçiliğinden uzak tutmayı hedeflediğini belirtti. Ayrıca, çocukların hem akademik hem de sosyal açıdan desteklenmesi amacıyla çeşitli faaliyetlerin gerçekleştirildiğini ifade etti. İlpeşin, “Öğrencilerimiz eğitim faaliyetlerine katıldı. Bugün de unutulmaz bir gün yaşadılar,” dedi.
Proje, çocukların fındık hasadı döneminde tarlalardan uzak tutulmasını, eğitimlerini sürdürmelerini ve sosyal gelişimlerinin desteklenmesini amaçlıyor.





