Ancak süreçte kritik bir ayrıntı var: Düzenleme henüz yasalaşmadı. TBMM kayıtlarına göre ilgili kanun teklifi komisyon aşamasında bulunuyor.
Teklif ne getiriyor?
Meclis’e sunulan düzenleme, tüm emeklileri kapsayan genel bir ÖTV muafiyetinden çok daha dar bir çerçeveye işaret ediyor. Teklifte; esnaf ve sanatkârlar ile Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olup tarımsal faaliyeti nedeniyle yaşlılık aylığı bağlanan çiftçilere, emeklilik tarihlerinden itibaren 5 yıl içinde bir defaya mahsus ÖTV istisnası tanınması hedefleniyor.
Bu nedenle sosyal medyada dolaşan “Her emekli ÖTV’siz araç alacak” yorumları şu aşamada kesinleşmiş bir düzenleme olarak görülmemeli.
5 yıl satmama şartı öne çıkıyor
Teklifte dikkat çeken en önemli şartlardan biri, ÖTV istisnasıyla alınacak aracın 5 yıl boyunca satılamaması veya devredilememesi. Bu şartla, düzenlemenin ticari kazanca dönüştürülmesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Eğer araç 5 yıl dolmadan satılırsa, zamanında alınmayan verginin gecikme faizi ve diğer yasal ekleriyle birlikte tahsil edilmesi öngörülüyor.
Fiat, Toyota ve Renault fiyatları neden konuşuluyor?
Düzenleme yasalaşmadığı halde otomobil piyasasında “ÖTV’siz fiyat” hesapları yapılmaya başlandı. Özellikle Fiat Egea, Renault Clio, Renault Megane ve Toyota Corolla gibi geniş kitlelerin takip ettiği modeller için tahmini fiyat listeleri gündeme geldi.
Ancak bu listeler resmi satış fiyatı değil. Çünkü teklif yasalaşmadan hangi araçların kapsamda olacağı, üst fiyat sınırı konulup konulmayacağı, yerli üretim şartı aranıp aranmayacağı ve uygulama esaslarının nasıl belirleneceği netleşmiş değil.
En kritik soru: Kimler yararlanacak?
Mevcut teklif metnine bakıldığında düzenlemenin tüm SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerini kapsayan genel bir muafiyet gibi değil; daha çok emekli esnaf, sanatkâr ve belirli şartları taşıyan çiftçilere yönelik bir destek olarak kurgulandığı görülüyor.
Bu nedenle emekliler için asıl belirleyici başlık, aracın fiyatından önce kapsam şartları olacak.
Meclis’ten geçmeden uygulama başlamaz
ÖTV’siz araç hakkının yürürlüğe girmesi için teklifin önce komisyon sürecini tamamlaması, ardından TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesi ve Resmi Gazete’de yayımlanması gerekiyor.
Bu aşamalar tamamlanmadan emeklilerin bayilere giderek ÖTV’siz araç satın alması mümkün değil.
Piyasada beklenti var ama karar yok
Otomobil fiyatlarının yüksek seyretmesi nedeniyle düzenleme beklentisi emekliler arasında büyük ilgi görüyor. Ancak şu an için ortada kesinleşmiş bir indirim, yürürlüğe girmiş bir muafiyet ya da resmi araç listesi bulunmuyor.
Bu nedenle “emekliye ÖTV’siz araç çıktı” ifadesi bugün için doğru değil. Doğru ifade şu: Emekli esnaf, sanatkâr ve bazı çiftçilere yönelik ÖTV’siz araç teklifi Meclis’te komisyon aşamasında bekliyor.


