Türkiye’de sadece Sivas’ta üretilip tamamı yurt dışına satılıyor Türkiye’de sadece Sivas’ta üretilip tamamı yurt dışına satılıyor

Seçimlerin tamamlanması ile birlikte 2 gün üst üste değer kaybı yaşayan gram altın için yeni açıklama bu kez ünlü Ekonomist İslam Memiş'ten geldi. Memiş yaptığı son değerlendirme ile birlikte elinde gram altın olan vatandaşların beklemesi gereken rakamları paylaştı.

Altın piyasasında Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın getirdiği yeni düzenlemeler hakkında bilgilendirme yapan uzman İslam Memiş, son dönemde işlenmemiş altın ithalatındaki artışın dış ticaret dengesi ve ödemeler dengesi üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Bu bağlamda, işlenmemiş altın ithalatındaki hızlı artışı önlemek amacıyla 7 Ağustos 2023 tarihinden itibaren işlenmemiş altın ithalatı için kota uygulamasının başlatıldığını açıkladı.

Memiş, kota uygulamasının ardından işlenmemiş altın arzında yaşanan daralmanın piyasada bazı sorunlara yol açtığını belirtti. Bu sorunları azaltmak için Nisan ayından itibaren belirli bankalara ve kuyum işletmelerine işlenmemiş altın ithalatı kotası tahsis edildiğini ifade etti. Ayrıca, Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuyum işletmelerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Vakıf Katılım Bankası A.Ş. gibi kuruluşlara bu yönde adımların atıldığını vurguladı.

NİSAN AYINA DİKKAT EDİN

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, TV100'deki köşesinde yaptığı konuşmada, yeni düzenlemelerin piyasada fiziki altın bulma konusundaki sorunu bir kısmen çözeceğini ifade etti. Ancak, fiyatların dikkate alınması gereken en önemli husus olduğunu vurguladı.

Memiş, "Şimdi sıra Darphane'deki arz problemine geldi. Bu sorunun da çözüleceğini göreceğiz" dedi.

Nisan ayında altın piyasasında beklenen gelişmeler hakkında da konuşan uzman isim, daha sakin bir dönemin öngörüldüğünü belirtti.

"Nisan ayında beklenen gelişmeler ışığında daha sakin bir altın piyasası göreceğiz" diyen Memiş, yatırımcıların bu süreçte piyasayı yakından izlemeleri gerektiğini vurguladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın aldığı düzenlemelerin piyasada nasıl bir etki yaratacağı ve Nisan ayında altın fiyatlarının nasıl seyredeceği merakla bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi