Diyarbakır’da Deprem ve Yangın Hasarlı Araçlara Yönelik Dolandırıcılık Olayında 10 Sanığa Hapis Cezası İstendi

Diyarbakır merkezli düzenlenen operasyonda, ağır hasarlı araçlara usulsüz “change” işlemi yaptığı iddia edilen 10 sanık hakkında 5’ten 225 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Tutuklu sanıklar Abdurrahman G., Feyat A., Kadir Z., Mehmet Mehdi K., Sayim A., Şerafettin E., ve Umut D. ile tutuksuz sanık Davut A. hâkim karşısında.

Bu haberin fotoğrafı yok

**Diyarbakır’da Suç Şebekesine Operasyon: 10 Kişi Hakkında Ceza İstendi**

Diyarbakır merkezli gerçekleştirilen operasyonda, 6 Şubat 2023 tarihinde ülke genelinde yaşanan depremler, yangınlar ve trafik kazaları nedeniyle ağır hasar gören araçlara yönelik usulsüz “change” işlemleri yaptığı iddia edilen 10 kişiyle ilgili iddianame hazırlandı. Hazırlanan belgelerde, söz konusu sanıklar için “nitelikli dolandırıcılık” ve “resmi belgede sahtecilik” suçlarından 5 yıldan 225 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

**İddianame Detayları**

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tanzim edilen ve 41 sayfadan oluşan iddianame, 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Oto Hırsızlığı Büro Amirliği’nin, şehir genelinde yaşanan oto hırsızlığı olaylarını ve usulsüz “change” yapılan araçları aydınlatmaya yönelik çalışmalar yaptığı ifade edildi.

Son 7 yıl içinde Diyarbakır’da meydana gelen 235 oto hırsızlığı olayında 47 aracın hala bulunamadığı belirtilirken, bu araçların plaka tanıma sistemlerinden geçişlerinin olmadığı ve şasi numaralarının değiştirildiği vurgulandı. Ayrıca, depremler ve diğer olaylar sonucu ağır hasarlı duruma gelen araçların kötü niyetli kişilerce alınıp, şasi numaralarının değiştirilerek piyasaya sürüldüğü değerlendirildi.

**Suçlamaların Gerekçesi**

Kriminal Daire Başkanlığı tarafından yapılan incelemelerde, “change” edilen araçlara dair tespitler aktarıldı. İddianamede, sanıkların suçlamalardan kaçınmak için çelişkili ifadeler verdiği ve bu ifadelerin hayata aykırı olduğu ifade ediliyor. Araçların tamir edildiği beyanlarına rağmen, belirtilen fotoğraflar üzerinden yapılan incelemelerde, araçların trafiğe çıkmasına imkan olmadığı açıkça ortaya kondu.

İddianamenin sonuç kısmında, sanıkların eylemlerinin resmi belgede sahtecilik ve dolandırıcılık suçlarını oluşturduğuna dair tespitler mevcuttur. Ayrıca, tutuklu sanıklar, tutuksuz sanıklar ve haklarında yakalama kararı bulunan 3 kişi için de ceza talep edilmektedir.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, 21 Şubat’ta düzenlenen operasyonla birlikte haksız kazanç sağlamaya yönelik bu tür faaliyetlere karşı sıkı önlemler almaya devam etmektedir. Operasyon sonucu 7 şüpheli tutuklanmış, yapılan aramalarda ruhsatsız tabancalar ve çalıntı parçalara rastlanmıştır. Toplamda müştekilerin 21 milyon lira zarara uğradığı bilinirken, sanıkların 36 milyon 430 bin lira değerindeki mal varlıklarına da el konulduğu tespit edilmiştir.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı