Demirci’de Eşsiz Bir Başarı: Safran Yetiştirildi
Manisa’nın yüksek rakımlı Demirci ilçesinde, bir çiftçi göz alıcı bir başarıya imza atarak soğanından safran bitkisi yetiştirmeyi başardı.
Safranın tarihi, eski medeniyetlere kadar uzanmakta olup, gıda boyası ve baharat olarak sıkça tercih edilmektedir. Demirci’de daha önce görülmemiş olan bu çiçek, ilçenin coğrafi yapısı sayesinde yetiştirildi. Şerif Artuç, Simav karayolu üzerinde bulunan tarlasına temin ettiği safran soğanlarını dikerek bu süreci başlattı.
İlk Hasat: 150 Gram Safran
Kasım ayı itibarıyla çiçek vermeye başlayan safran bitkisini hasat etmeye başlayan Artuç, ilk yıl tarlasında yaklaşık 150 gram safran elde etti.
Şerif Artuç, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Gözleme dayalı bir deneme projesiyle Demirci’de yetişmeyen bir bitkiyi tarlama ektim. Eylül ayında bakımı zahmetli olan safran çiçeğini küçük bir alanda denemeye başladım. Yetiştirme sürecinde yalnızca hayvan gübresi ve düzenli sulama uyguladım. Kasım başında çiçek vermeye başlayan safranım şu anda 150 grama yakın ürün verdi. Hedefim, gelecek yıl 1 dönüm arazide safran yetiştirmek ve ticaretini yapmak.” ifadelerini kullandı.
Demirci’deki bu başarı, tarım çeşitliliği açısından önemli bir adım olarak öne çıkıyor.
AHMET AKPOLAT
YARALILARDAN SELMAN HASKAN TÜM MÜDAHALELERE RAĞMEN KURTARILAMAYARAK HAYATINI KAYBEDETTİ.



