Demirci’de 75 Yıllık Gelenek: Ramazan İçin Özel Üretilen Susamlı Helva Talep Görüyor

Manisa’nın Demirci ilçesinde 75 yıldır helva üreten İhsan Akgün, Ramazan’a özel susamlı helvasıyla rağbet görüyor. Oğlu Mustafa Akgün ve ailesiyle birlikte geleneği sürdüren Akgün, iftar için özel helva hazırlayıp, çevre illere de gönderim yapıyor.

Manisa'nın Demirci ilçesinde 75 yıldır helva üreten İhsan Akgün, Ramazan'a

Manisa’nın Demirci ilçesinde, 75 yıllık bir geçmişe sahip olan helvacılık geleneği, Ramazan ayında üretilen susamlı helva ile devam ediyor. Bu özel lezzet, iftar sofralarının arasından sıyrılarak, hem bölge halkı hem de çevre illerden gelen alıcılar tarafından yoğun ilgi görmeye başladı.

İhsan Akgün, 84 yaşında ve 75 yıldır helvacılıkla uğraşıyor. Oğlu Mustafa Akgün ve aile üyeleri ile birlikte, bu geleneği 3. kuşakta sürdüren Akgün ailesi, Hacı Hasan Mahallesi’ndeki dükkânlarında iftar saatine kadar susamlı helva üretimi yapıyor. Akgün, çalışmaları sırasında kargo ile ilçe dışına da gönderim yaparak daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşıyor. Babasından devraldığı mesleği gönülden sürdüren İhsan Akgün, sabahın erken saatlerinde iş yerinde toplanarak, baba yadigarı olan kazanda helva için önemli bileşenleri hazırlıyor.

Ürün için su, şeker, limon suyu ve çöven otunun ateşte kaynatılmasıyla elde edilen kıvam, tahta kepçeyle kontrol edilirken, ardından çifte kavrulmuş susam ekleniyor. İhsan Akgün’ün oğlu Mustafa Akgün, “Ramazan’a özel ürettiğimiz helvayı, Demirci’nin özgün susamlı veya bitli helvası olarak tanıtıyoruz. Üretim sürecinde ailemizle birlikte çalışarak bu geleneği yaşatmaya çabalıyoruz. Bu helva, yılın her döneminde bulunmuyor; sadece Ramazan ayına özgü bir ürün. İftar saatine kadar taleplere yetişmeye çalışıyoruz. Hem Demirci hem de Manisa’nın dışında kargo ile başka şehirlere de gönderiyoruz” şeklinde ifadelerde bulundu.