Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filistin’deki gelişmelerle ilgili olarak, “Ateşkesin sağlanması ve Gazze’de yaşanan tahribatın onarılması için daha çok çaba göstermemiz gerekiyor. İsrail’in anlaşmaya rağmen saldırılarına devam etmesi son derece kaygı verici” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Moğolistan Cumhurbaşkanı Khurelsukh Ukhnaa ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından imza törenine katıldı. Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaa Khurelsukh ile Türkiye’de buluşmaktan memnuniyet duyduğunu dile getiren Erdoğan, “Bu ziyaret, 21 yıl aradan sonra gerçekleşiyor ve Sayın Cumhurbaşkanına, bakanlar, milletvekilleri, bürokratlar, iş insanları, sanatçılar ve basın mensuplarından oluşan geniş bir heyet eşlik ediyor. İlerleyen dönemlerde Moğolistan’ı ziyareti planlıyorum. 55. yıl dönümünü geride bıraktığımız diplomatik ilişkilerimizin 2004 yılından beri stratejik bir ortaklık düzeyine ulaştığını belirtmek isterim. Bugün değerli dostumla birlikte ilişkilerimizi daha da geliştirecek adımları atmış bulunuyoruz” şeklinde konuştu.
Bu ortaklığın her iki ülkeye ve Orta Asya’ya mutluluk getirmesi temennisinde bulunan Erdoğan, “Ayrıca, eğitim, çevre, gençlik ve spor, enerji ve ulaştırma gibi birçok alanda bakanlıklarımız ve kurumlarımız arasında çeşitli belgeler imzalandı. Bu imzalar, ilişkilerimizin hukuki temelini güçlendirerek iş birliğimizi ileri seviyelere taşıyacaktır. Aynı zamanda, Moğolistan’ın açıkladığı büyük projeleri değerlendirerek inşaat, ulaşım, savunma sanayi, madencilik, turizm, tarım ve hayvancılık gibi alanlara odaklanmayı hedefliyoruz” dedi.
İki ülke şirketlerini karşılıklı yatırım ve ortak projeler için teşvik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ticaret hacmimizda ilk etapta hedeflediğimiz 100 milyon doları geçmeyi başardık, ancak bu rakamın gerçek potansiyelin çok altında olduğunu düşünüyorum. Görüşmelerimizde ticaretimizi artırmayı amaçlayan stratejilere odaklandık. İlişkilerimizin en önemli boyutlarından biri olan tarihi, kültürel ve insani bağlarımızı güçlendirme kararlılığını vurguladık. 1992’den itibaren önemli bir sayıda Moğol öğrenci Türkiye burslarından yararlandı. Sayılarının daha da artması ortak hedefimizdir. Türkiye’de 2008 yılında açılışını yaptığımız Orhun Müzesi, tarihin en önemli eserlerinden Orhun Kitabelerini barındırmakta. Ayrıca, TİKA iş birliğiyle Bilge Tonyukuk yazıtlarının korunması için inşa edilen müzenin tamamlanması bu yıl planlanıyor” şeklinde değerlendirme yaptı.
Bugünkü görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra Suriye, Filistin ve Ukrayna gibi güncel konular üzerine de görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Erdoğan, uluslararası işbirliklerini sürdürme ve Birleşmiş Milletler ile diğer kuruluşlarda dayanışmayı güçlendirme konularında mutabık kaldıklarını açıkladı. Moğol heyeti, Ankara’da savunma sanayi ürünleri hakkında bilgi alırken, İstanbul’da BAYKAR’ı ziyaret edecekler. Ayrıca, Moğolistan’ı başarıyla temsil eden Morin huur orkestrası İstanbul’da bir konser verecek. Moğol Cumhurbaşkanı’nın, Van’a giderek Türk ve Moğol arkeologların birlikte çalıştığı Hülâgû Han’ın yazlık sarayının kazı alanını incelemesi de planlanıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas ve İsrail arasındaki ateşkes mutabakatıyla ilgili de bir değerlendirme yaparak, “Bu anlaşmanın başta Gazze halkı olmak üzere tüm Filistinli kardeşlerimize hayırlar getirmesini diliyorum. Mutabakatın sağlanmasında destek veren Katar ve Mısır gibi ülkelere teşekkür ederim. Gazze, kadınlar ve çocuklar da dâhil olmak üzere 50 binden fazla şehit vermiştir, fakat teslim olmamıştır. Gazze sokaklarındaki sevinç, bu mücadelenin ve inançlarının bir sonucudur. Şimdi, İsrail’in Gazze’de yarattığı maddi yıkımı gidermek ve insani yardımları bölgeye ulaştırmak amacıyla çalışmalıyız. İnsanlık ittifakı olarak özellikle buna odaklanmalı ve Gazze ile Suriye’de bu sorumluluklarımızın altına girmeliyiz” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in mutabakata rağmen devam eden saldırılarının kaygı verici olduğunu vurgulayarak, “İsrail hükümetinin ateşkesi ihlal etmesine ve istismar etmesine izin verilmemelidir. Uluslararası toplum, Gazze halkının yaşadığı bu hukuki ve ahlaki sorumlulukları yerine getirmelidir. Orta Doğu’da kalıcı barış ve istikrar, ancak Filistin’e barış gelmesi ve yaşanan adaletsizliklerin sona ermesiyle mümkün olacaktır. Bağımsız ve egemen bir Filistin Devleti’nin kurulması için bir an evvel barış müzakerelerine başlanması gerektiğine inanıyorum. Ülkem ve halkım adına, direnen ancak Gazze’yi işgalcilerden koruyan kardeşlerimi saygıyla selamlıyor, Filistinli şehitleri rahmetle anıyor ve yaralılara acil şifalar diliyorum” ifadelerini kullandı.

