Çorum’da Yarım Asırdır Bakır İşleyen Usta
Çorum’da yaşayan 72 yaşındaki zanaatkar, 50 sene önce başladığı mesleğini aşkla sürdürerek, bakır malzemeleri çekiciyle sanata dönüştürüyor. Çorum Kalaycılar Arastasında çocukluk döneminden itibaren bakır işleme, taş işleme, heykel sanatı ve oyma sanatı gibi birçok alanda çalışan Murat Yanar, yarım asırdır çekiciyle bakırı adeta sanat eserlerine dönüştürüyor. Geçmişte bakır çay kazanları gibi materyallerin yapımı ve tamiratını gerçekleştiren Murat Yanar, yaptığı işin rağbet görmemeye başlaması üzerine kendisini bakır sanatına adadı.
Emek, Sabır ve El İşçiliği
Emek, sabır ve el işçiliği ile senelerdir cami alemleri yapan Murat Yanar, çekiciyle de bakırı sanata dönüştürüyor. Bakırdan kazanlar, tencereler ve tepsiler yapan Yanar, yarım asırlık mesleğini aşkla sürdürüyor. Çırak bulamadığı için üzüldüğünü ifade eden Yanar, yeni ustaların yetişmemesi sebebiyle mesleğin yok olmaya yüz tuttuğunu belirtiyor.
Ustalık Hikayesini Anlattı
İlkokulu bitirdikten sonra mesleğe başladığını ifade eden Yanar, “İlkokulu bitirdikten sonra bir ay kadar tamirci olarak çalıştım. Ancak, karşı dükkandaki bakırcılar ve onların sanatı bana daha cazip geldi. Böylece bakırcılığa başladım. Ustam, bakır termosifon ve kahveci kazanları yapardı. Askerden döndükten sonra, banyo kazanı ve termosifon yaparken el sanatlarına olan merakım daha da arttı” dedi. Ustam mesleği bıraktıktan sonra, sanata olan sevgimden dolayı kendimi bu alanda eğitmeye başladım. “Allah ömür verdiği sürece de devam edeceğim” diyor.
Makine İşi Ürünlere Değersizlik Üzerine Düşünceler
Birçok sanat dalına ilgi duyduğunu ifade eden Yanar, “Benim sanatım sadece bakırcılık değil. Yaklaşık on sene heykelcilikle de uğraştım. Bir bypass ameliyatı geçirdikten sonra doktorlar bu işi yasaklayınca bırakmak zorunda kaldım” diyor. Yaptıkları ürünler arasında, alüminyum ve çeliğin çıkmasıyla rağbeti azalan bakır kazanlar bulunuyor. “Hurda gözüyle bakılan bir metali, yüzlerce yıl yaşayacak bir sanata çeviriyoruz” diyerek gençlerin bu sanata ilgisinin düşük olduğunu vurguladı. Ayrıca yeni neslin bu sanatı öğrenmesi için çaba harcamak istediğini ekliyor.
Sanat Sevgisi ve Gelecek Hayalleri
Yanar, “Makine işi ürünlerin benim gözümde beş kuruşluk değeri yok, çünkü el emeğinin ne kadar zor ve kıymetli olduğunu biliyorum. Çok özel parçalar yaparak satmamak kaydıyla, kalıcı bir müze gibi dükkan açmayı hayal ediyordum. Ancak hayat şartları maalesef bu hayalimi gerçekleştirmeme fırsat vermedi” şeklinde duygularını paylaşıyor.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı