Cumhuriyet Halk Partisi’nde kurultay öncesi teşkilat hareketliliği sürüyor. Son haftalarda çok sayıda il yönetiminin görevine son verilmesinin ardından yaklaşık 20 il başkanının daha değiştirileceği ileri sürüldü.

Kulislerden aktarılan bilgilere göre CHP Genel Merkezi, il örgütlerindeki değişim için yeni bir liste hazırladı. Listenin, parti yönetimiyle görüş ayrılığı yaşayan veya genel merkezin kurultay stratejisine destek vermediği değerlendirilen il başkanlarını kapsadığı iddia ediliyor. Ancak görevden alınacağı öne sürülen isimlere ilişkin henüz resmî bir açıklama yapılmadı.

CHP’de 20 il başkanı daha görevden alınacak mı?

Siyasi kulislerde konuşulan iddiaya göre yaklaşık 20 ilde yönetim değişikliğine gidilmesi planlanıyor. Görevden alma kararlarının ardından boşalan il başkanlıklarına yeni isimlerin atanacağı belirtiliyor.

Sürecin birkaç hafta içinde tamamlanabileceği, yeni görevlendirilecek il başkanlarının daha sonra Ankara’da düzenlenecek toplantıya çağrılacağı öne sürüldü. Toplantıda CHP’nin kurultay takvimi ve teşkilat stratejisinin ele alınabileceği ifade ediliyor.

CHP’de görevden almalar peş peşe geldi

CHP’deki teşkilat değişimi haziran ayının sonunda hız kazandı. Parti Sözcüsü Müslim Sarı, 30 Haziran’daki MYK toplantısının ardından 26 ilde görevden alma kararı verildiğini açıklamıştı.

Ağrı, Aksaray, Amasya, Batman, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Eskişehir, Hakkâri, Iğdır, Kars, Kırıkkale, Manisa, Mardin, Muğla, Muş, Niğde, Nevşehir, Osmaniye, Samsun, Sivas ve Tunceli’nin de aralarında bulunduğu illerde yönetimler görevden alınmıştı. Yedi il başkanı hakkında ise kesin çıkarma talebiyle disiplin süreci başlatılmıştı.

Yedi il örgütü daha feshedildi

CHP yönetimi 10 Temmuz’da aldığı yeni kararla Afyonkarahisar, Giresun, Trabzon, Yozgat, Burdur, Aydın ve Tekirdağ il yönetimlerini de görevden aldı.

Daha önce görevden alınan İzmir İl Başkanı Çağatay Güç ile Giresun ve Trabzon il başkanlarının kesin ihraç talebiyle disipline gönderildiği açıklandı. Görevden alınan bazı yönetimlerin yerine yeni atamalar gerçekleştirildi.

CHP Sözcüsü Müslim Sarı da 10 Temmuz tarihli resmî açıklamasında 15 ilde görevlendirme yapıldığını, yedi il örgütünün feshedildiğini ve üç ismin kesin ihraç talebiyle Yüksek Disiplin Kuruluna sevk edildiğini duyurdu.

Gözler CHP’nin kurultay takvimine çevrildi

Görevden alma ve yeni atama kararlarının, CHP’nin yaklaşan olağan kurultay süreci öncesinde gelmesi dikkat çekiyor. Parti yönetiminin mahalle, ilçe ve il kongrelerinin ardından büyük kurultaya gitmeyi planladığı belirtiliyor.

CHP’de 20 il başkanının daha görevden alınacağı yönündeki bilgiler şimdilik siyasi kulis iddiası niteliğinde. Nihai listenin ve kararların yapılacak MYK toplantılarının ardından açıklanması bekleniyor.