Alandız Kestanesi Alıcısıyla Buluşuyor
Denizli’nin Buldan ilçesinde yetişen asırlık Alandız kestanesi, dikenli kabuğundan çıkarak tüketicilere sunulmaya başlandı.
Buldan’ın yüksek rakımlı bölgelerinde bulunan bu kestaneler, Buldan Ziraat Odası tarafından coğrafi işaret tescili ile koruma altına alındı. Alandız kestanelerinin toplanma süreci, yaklaşık bir ay süren dinlenme döneminin ardından patoz yardımıyla gerçekleştiriliyor. 1.150 rakımda yer alan bu alan, toplamda yaklaşık 19 bin kestane ağacına ev sahipliği yapıyor. Geçtiğimiz yıl 385 ton kestane üretimi yapılırken, ağaç başına düşen ortalama rekoltenin 30 kilogram civarında olduğu kaydedildi. Bu yıl verim, geçen yıla göre hafif bir artış gösterdi ve üreticiler alıcıların bölgeye gelerek ürün alımında bulunduğunu ifade ettiler.
Önemli Bir Gelir Kaynağı
Bir ay süresince kuyu tabiriyle bilinen tepeciklerde sulama işlemleri gerçekleştirilen şekercik cinsi kestanelerin, Alandız Mahallesi için ekonomik katkı sağladığını belirten üretici Arzu Baş, “Hasada Ekim ayının ortasında başlıyoruz. Toplama işlemi için işçilerle anlaşıyoruz. Ağaçları silkeleyen toplayıcılar, yerdeki kestaneleri çuvallara doldurup motorlarla evlerimize taşıyorlar. Bahçede kalan kestaneler üzerine ot örtülerek sulama yapılıyor. Kasım ortası gibi patoz kullanarak toplama işlemi yapıyoruz. Kestanemizin tadı gerçekten harika. Şekercik cinsidir. Herkesin bu eşsiz lezzeti tatmasını arzu ediyoruz.
Allah üreticimize hayırlı kazançlar versin” dedi.
Alandız kestanesinin tadı, lezzeti ve kalitesi, onu bölgede özel kılan unsurlar arasında yer alıyor ve bu lezzetin daha geniş kitlelere ulaşması için üreticilerin çabaları devam ediyor.













