Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, 5’inci Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi’nin başarıyla sona erdiğini açıkladı.
Bilim Heyetinin Çalışmaları
Bakan Kacır, 12 kişilik bilim ekibinin oşinografi, biyoloji, kimya, atmosfer bilimleri, meteoroloji ve uydu sistemleri alanlarında toplamda 19 bilimsel projeye imza attığını belirtti.
Genç Bilim İnsanlarının Katkıları
Ayrıca, sefer süresince Kutup Araştırmaları Proje Yarışması’nda birinci olan üç lise öğrencisinin projelerinin Arktik’in sert koşullarında test edildiğini aktaran Kacır, genç bilim insanlarının Türkiye’nin kutup bilim araştırmalarına önemli katkılar sağladığını ifade etti.
Uluslararası İş Birlikleri
Seferin uluslararası iş birliğine ciddi katkılar sunduğunu dile getiren Kacır, Arjantin, Bulgaristan ve Ekvador’dan bilim insanlarının da bu süreçte yer aldığını belirtti. “Bu sayede uluslararası iş birliğimizi daha da geliştirmiş olduk” dedi.
Verilerin Önemi
Seferin, Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü’nün koordinasyonuyla gerçekleştirildiğine değinen Kacır, “Bir ay süresince Arktik Okyanusu’nda atmosfer, oşinografi, biyolojik çeşitlilik ve çevresel etkileşimler üzerine geniş kapsamlı veriler toplandı. Bu verilerin, iklim değişikliği, insan kaynaklı etkiler ve ekosistem dinamikleri üzerindeki sonuçları bilim camiasıyla paylaşılacak” şeklinde konuştu.
Kacır, açıklamasını “İnsanlığın müreffeh geleceği için bilimsel çalışmalara katkı sunmaya, ülkemizin kutuplardaki varlığını güçlendirerek sözümüzü ve etkimizi artıracak adımlar atmayı sürdüreceğiz” sözleriyle tamamladı.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı