Ticaret Hedefleri

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ve Fransa arasındaki dış ticaret hacminin 2030'a kadar 30 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini açıkladı.

Fransa Ziyareti

Bolat, 2 günlük Fransa ziyareti için dün başkent Paris'e ulaştı. Paris'te Fransız İş Adamları ve Sanayiciler Derneği (MEDEF) ile Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Fransa üyeleriyle bir araya gelen Bolat, burada Fransa Dış Ticaret ve Ekonomik Çekicilikten Sorumlu Delege Bakan Nicolas Forissier ile de görüştü.

İş İnsanı Temasları

Ticaret Bakanı Bolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Paris'teki temaslarının oldukça verimli geçtiğini belirtti. Türk iş insanlarının Fransa'da büyük ilerlemeler kaydettiğini vurgulayan Bolat, Türkiye-Fransa ilişkilerinin hızla geliştiğini ifade etti.

Bolat, Fransa'daki Türk iş insanlarının karşılaştıkları sorunları aktardıklarını belirterek, Türk iş insanlarının iki ülke arasında ticaret köprüleri kurduğunu dile getirdi. Fransa'da yaklaşık 800 bin Türk vatandaşının yaşadığına dikkat çeken Bolat, bu durumun Türk diasporası açısından önemli olduğunu söyledi.

Ekonomik İşbirlikleri

MEDEF ile yapılan görüşmeye Türkiye'de yatırım yapmış 24 Fransız şirketinin yöneticileri de katıldı. Bolat, Türkiye-Fransa ilişkilerinin ekonomik potansiyelini anlattıklarını belirtti. Ayrıca, Fransız şirketlerin Türkiye'de 140 bin Türk vatandaşını doğrudan, 400 binini ise dolaylı olarak istihdam ettiğini ifade etti.

Bolat, Fransız şirketlerinin gelecek 3 yılda Türkiye'ye 5 milyar dolarlık yeni yatırım projeleri olduğunu kaydetti.

Son Veriler

Son 5 yılda Türkiye-Fransa ticareti yüzde 71 artarak 14 milyar dolardan 24,2 milyar dolara yükseldi. Bu yıl bu rakamın 25 milyar doları aşabileceğini belirten Bolat, hedeflerinin 2030'a doğru 30 milyar dolara ulaşmak olduğunu vurguladı.

Türkiye-AB Gümrük Birliği'nin iki ülke arasında güçlü bağlar oluşturduğunu belirten Bolat, bu konuda yapılan tartışmaların önemine de dikkat çekti. OECD'deki toplantıda Maros Sefcovic ve Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala ile de görüşmeler yapacaklarını aktardı.

Bakan Bolat, OECD Bakanlar Konseyi Toplantısı'nda Türkiye adına 3 ayrı konuşma yapacaklarını ifade etti.

Kaynak: Haber Kenti // Haber Servisi