Polatlı Tarım İşletmesi’nde Hasat Süreci Devam Ediyor
Anadolu’nun en verimli tahıl üretilen bölgelerinden biri olan Ankara’da buğday ve arpa hasadı sürüyor. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Polatlı işletmesinde ise bu yıl üretimde yüzde 30’luk bir artış bekleniyor.
Hasat Alanları ve Ekili Tohum Çeşitleri
Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesindeki Ankara Polatlı Tarım İşletmesi’nde buğday ve arpa hasadı devam ediyor. Anadolu’nun en çok tahıl üretildiği bölgelerden biri olan işletme, yaklaşık 211 bin dekarlık araziye sahip. Hayvancılık faaliyetleri dahil sertifikalı tohum üretimiyle de dikkati çeken işletmede bu yıl toplam 25 bin 569 dekarda Tosunbey, 18 bin 651 dekarlık alanda Bezostaja, bin 983 dekarda Selami Bey, 210 dekarda Karakalpak, 4 bin 25 dekarda Reis ve 21 bin 401 dekarda Kızıltan-91 makarnalık buğdayı ekildi. Bu çeşitlerden oluşan üretimin yanı sıra, 9 bin 757 dekarda da Tarm-92 arpa çeşidi yer aldı. Haziran ayı sonunda başlayan hasat süreci, arazide, sahada, silolarda, harmanda çalışanlar dahil 70 işçinin desteğiyle 24 biçerdöver ve 6 tırla yürütülüyor. Biçerdöverlerle sıralı biçimde yapılan hasatta ürünler doğrudan tırlara yüklenerek depolara taşınıyor.
Üretim Hedefleri ve Beklentiler
İhlas Haber Ajansı’na hasat sezonunu değerlendiren Polatlı Tarım İşletmesi Bitkisel Üretim Şefi Sinan Güre, 85 bin dönümde hububat, 15 bin dekarda yem bitkileri ekili olduğunu belirterek, “Bunu hayvancılık üretimi için devam ettiriyoruz. 85 bin dönüm araziden 20 bin ton ürün beklentimiz var. Bunun 15 bin tonunu tohumculuk üzerine üretim yapmaktayız. 6 adet buğday, 1 adet arpa, 1 adet de Macar fiği var. Bu ürünlerle Türk çiftçimize hizmet etmekteyiz” dedi. Güre ayrıca, çiftçilerin talepleri üzerine ürün planlamalarında değerlendirme yaptıklarını belirtti.
Kaliteli Üretim İçin Yenilikler
Güre, koruma amaçlı sertifikalı tohum üretim süreçlerinin; her zaman aynı parsellere aynı çeşitler ekilerek devam ettiğini ifade etti. Biçerdöverlerin yüksek teknoloji ile donatıldığını ve ürünlerin titizlikle işlendiğini vurgulayan Güre, “Teknolojik bilgilerde her yıl dışarıdan hizmet alıyoruz. Biçerlerde de belli bir yıl standartı koyuyoruz” dedi.
Yüksek Verim Beklentisi ve Dikkat Edilen Noktalar
Hasat edilen ürünlerin harman yerlerinde ve büyük silolarda depolandığını belirten Güre, geçen yıldan bu yıla yüzde 30 artışlı bir verim beklediklerini belirtti. Çiftçileri tarım sigortalarını ihmal etmemeleri konusunda da uyaran Güre, ilerleyen sezonlarda daha iyi sonuçlar elde etmeyi umut ettiklerini ifade etti.
İşletmede her yıl yaklaşık 20 bin ton mahsul ve 15 bin ton tohum üretimi gerçekleşiyor. Elde edilen sertifikalı tohumluk buğdaylar çiftçilere ulaştırılarak, Türkiye’nin üretim zincirine katkı sağlıyor.
Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı