Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş’tan Aile Yapısına Dikkat Çekici Açıklamalar
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, demografik değişimlerin aile yapısını etkilediğini vurguladı. Bakan Göktaş, “Hanehalkı ortalama büyüklüğümüz 3,11 seviyesine geriledi ve hanelerin yüzde 57’sinde 18 yaş altı çocuk bulunmuyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, önümüzdeki 5 yıl içerisinde ilkokul çağındaki çocuk sayısının 900 bin azalması bekleniyor. Bu sorunların temelinde aile yapısının zayıfladığına dikkatimizi çekmek istiyorum” şeklinde konuştu.
Şehirlerin Geleceği ve Aile Sorunları
Göktaş, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen “Şehir ve Aile Şurası” açılışında yaptığı konuşmada, günümüzde aile konusunu tartışmanın aslında şehirlerin ve ülkenin geleceğini konuşmak anlamına geldiğini belirtti. Hızlı kentleşme ve dijitalleşmenin aile yapısı üzerinde ciddi etkilere yol açtığını ifade eden Bakan, “Eskiden üç nesil bir arada yaşarken, günümüzde evlilik yaşının artışı ve boşanma oranlarındaki yükseliş sonucunda tek kişilik hanelerin oranı yüzde 20’ye ulaştı. Bireyselleşme ve sosyal izolasyon durumu giderek yaygınlaşıyor. Ayrıca modern yaşamın getirdiği yoğun çalışma hayatı ve trafik sorunları ebeveyn ile çocuk arasındaki bağı zayıflatıyor.” dedi.
Medya ve Kültürel Etkiler
Bakan Göktaş, çağın medyası ile dijital platformların hız ve tüketim odaklı bir toplum anlayışını teşvik ettiğini vurguladı. Küresel eğilimlerin aile yapısını değersizleştiren algılar oluşturduğunu belirten Göktaş, “Cinsiyet kimliğinin belirsizleşmesi, aile kurumunun temel öğelerini tehdit ediyor. Aileyi güçlü kılmak artık toplumun en öncelikli meselesidir.” şeklinde konuştu. 2025 yılını “Aile Yılı” ilan eden Göktaş, bu çerçevede çeşitli projelerin hayata geçirileceğini duyurdu.
Şehir ve Aile Arasındaki Bağın Güçlendirilmesi Gerekiyor
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, aile yapısının köklü kültürel değerlerle birlikte güçlü tutulması gerektiğini belirtti. “Aile güçlü olursa, toplum da güçlenir” diyen Altay, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2025 yılını “Aile Yılı” olarak ilan etmesinin bu konudaki kararlılığı gösterdiğini vurguladı.
Toplumsal Sorumluluk ve Aile Şurası
Konya Valisi İbrahim Akın, aileyi desteklemenin günümüzde ortak bir sorumluluk haline geldiğini belirterek, şehir ve aile şurasının, tüm bireylerin bu konudaki iradesini somut hale getirdiğini ifade etti. Yerel yönetimlerin aile odaklı hizmetlerini artırmaları gerektiğinin altını çizen Akın, şuranın konuları arasında dijitalleşme ve kültürel değer aktarımının bulunduğunu da ekledi.
KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN “ŞEHİR VE AİLE ŞURASI”NIN AÇILIŞINA KATILAN AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANI MAHİNUR ÖZDEMİR GÖKTAŞ, “MEDYA VE DİJİTAL PLATFORMLAR, HIZ VE TÜKETİM KÜLTÜRÜNÜ MERKEZE ALAN BİR DÜZENİ DAYATIYOR. VE TÜM BUNLARA EK OLARAK, KADIN VE ERKEK KİMLİĞİNİ BELİRSİZLEŞTİREN CİNSİYETSİZLEŞTİRME SÖYLEMLERİ, AİLE YAPISININ EN TEMEL DAYANAKLARINI HEDEF ALIYOR” DEDİ.
KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI UĞUR İBRAHİM ALTAY, “BİZİM MEDENİYETİMİZDE MUKADDES KABUL EDİLEN, KÖKLERİ BİN YILLIK İNANÇ VE KÜLTÜR BİRİKİMİNE DAYANAN AİLE YAPISI, NE YAZIK Kİ BUGÜN CİDDİ TEHDİTLERLE KARŞI KARŞIYADIR. AİLENİN İÇİ BOŞALTILMAKTA, İNSANİ DEĞERLER ZAYIFLATILMAKTA, BEN MERKEZLİ BİR ZİHNİYET GÜÇ KAZANMAKTADIR” DEDİ.
KONYA VALİSİ İBRAHİM AKIN. “CUMHURBAŞKANIMIZIN TENSİPLERİYLE 2025 YILININ “AİLE YILI” İLAN EDİLMİŞ OLMASI, ŞÛRAMIZIN ANLAMINI VE SORUMLULUĞUNU DAHA DA ARTIRMAKTADIR. DEĞİŞEN TOPLUMSAL DİNAMİKLER KARŞISINDA AİLEYİ DESTEKLEMEK BUGÜN HEPİMİZİN ORTAK GÖREVİDİR” DEDİ.
AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANI MAHİNUR ÖZDEMİR GÖKTAŞ, “İÇİNDE BULUNDUĞUMUZ ÇAĞDA HIZLI KENTLEŞME, DİJİTALLEŞME VE KÜRESELLEŞME GİBİ OLGULAR HAYATIMIZIN HER ALANINI DEĞİŞTİRİYOR. ELBETTE ŞEHİRLEŞME, EKONOMİK GELİŞİM VE MODERNLEŞME AÇISINDAN PEK ÇOK FIRSAT SUNUYOR. ANCAK BUNUN AİLE YAPIMIZ ÜZERİNDE ÖNEMLİ ETKİLERİ OLDUĞUNU DA GÖRÜYORUZ.” DEDİ.
ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ, HAKİMLER VE SAVCILAR KURULU (HSK) TEFTİŞ KURULU’NUN HAKİM VE SAVCILARLA İLGİLİ 2023 YILINDAN BU YANA AÇILAN BİN 861 SORUŞTURMA VE İNCELEME DOSYASINDAN BİN 331’İNİ NETİCELENDİRDİĞİNİ SÖYLEDİ.
ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ, HAKİMLER VE SAVCILAR KURULU (HSK) TEFTİŞ KURULU’NUN HAKİM VE SAVCILARLA İLGİLİ 2023 YILINDAN BU YANA AÇILAN BİN 861 SORUŞTURMA VE İNCELEME DOSYASINDAN BİN 331’İNİ NETİCELENDİRDİĞİNİ SÖYLEDİ.








