Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Evren’deki Çiftçiler Kışlık Soğanın İlk Hasadını Yaptı, Maliyetler ve Su Sorunu Gündemde

    Evren’deki çiftçiler, kışlık soğanın ilk hasadını gerçekleştirirken, zorlu çalışma koşullarında maliyet sorunlarıyla karşılaşıyor. Mevsimlik işçiler, tarlada sabah erken saatlerden itibaren çalışarak geçimlerini sağlamaya çalışıyor. İbrahim Eral, 4 liraya sattıkları soğanın maliyetinin 8 lira olduğunu, Halil Arıduru ise 6 aydır evlerinden uzakta olduklarını belirtti. Tarımın zorda olduğu vurgulandı.

    Evren'deki çiftçiler, kışlık soğanın ilk hasadını gerçekleştirirken, zorlu çalışma koşullarında

    Evren’de Kışlık Soğan Hasadı Başladı

    Ankara’nın Evren ilçesinde yer alan tarım arazilerinde kışlık soğanların hasadı yapılmaya başlandı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelen tarım işçileri, sabahın erken saatlerinde tarlalarda çalışarak traktörlerle sökülen soğanları çuvallara doldurmaktadır. Çiftçiler, Evren’in önemli tarım ürünlerinden biri olan soğanın bu yılki verimini yüksek olarak değerlendiriyor. Ancak, artan maliyetler karşısında piyasa fiyatlarının kendilerini tatmin edeceği umudunu taşıdıklarını belirtiyorlar. Su sıkıntısının da önemli bir konu olduğunu vurgulayan çiftçiler, kuraklığın devam etmesi halinde üretim süreçlerinde zorluk yaşayacaklarını ifade ediyor. Evren’de üretilen soğanlar, Türkiye’nin çeşitli şehirlerine gönderilerek iç pazardaki ihtiyaçları karşılamaya yardımcı oluyor.

    Çiftçilerin Sıkıntıları

    Diyarbakır’dan her yıl Evren’e geldiğini anlatan mevsimlik çiftçi İbrahim Eral, “Şu anda buradaki soğanları tarladan 4 liraya satıyoruz ama maliyetimiz 8 lira. Bu duruma bir çözüm bulsunlar. Zorlu maliyetler altındayız,” şeklinde konuştu. Eral, beş yıldır bu bölgede soğan yetiştirdiğini, bir kez nohut denemesi yaptığını ancak zarara uğradığını da ekledi.

    Tarım İşçilerinin Dayanışması

    Soğan üretimindeki zorluklara dikkat çeken başka bir tarım işçisi Ömer Eleş ise, ailesiyle birlikte sabahın erken saatlerinde çalışmak zorunda olduklarını ve her yaş grubundan insanın tarlada yer aldığını belirtti. “Gece gündüz çalışmak zorundayız. Tüccarlara verdiğimiz soğanlarla geçimimizi sağlıyoruz. Ancak, herkes bir şekilde zarara uğruyor,” ifadelerini kullandı.

    Ailelerinden Uzakta Çalışan Çiftçiler

    Çiftçi Halil Arıduru, sabahın erken saatlerinden itibaren tarlada olduklarını ve uzun bir süredir ailelerinden uzak yaşadıklarını dile getirerek, “Üç yıldır soğan ekiyorum ve Türkiye’nin soğan ihtiyacının önemli bir kısmını biz karşılıyoruz. Eğer biz soğan ekmezsek, bu ürünün fiyatı fahiş seviyelere çıkar. 6 aydır evlerimizi göremiyoruz ve çadırlarda kalıyoruz,” dedi.

    Evren’deki çiftçiler, içinde bulundukları zor şartlara rağmen tarımsal üretimi sürdürerek Türkiye’nin gıda ihtiyacının karşılanmasında önemli bir rol oynuyor.