Kış Lastiği Zorunluluğu Başlıyor, Uymayan Firmalara Cezalar Gelecek

Editör
2 Dakika Okuma

Kış Lastiği Zorunluluğu Başlıyor

Yarın itibarıyla, şehirlerarası karayolu taşımacılığında kullanılan ticari araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu hayata geçiyor. Bu uygulama, 15 Nisan 2026’ya kadar devam edecek olan beş aylık bir süre boyunca geçerli olacak.

Kurallara Uymayanlara Ceza Var

Kış lastiği kullanma zorunluluğuna uymayan ticari araç sahiplerine 5.856 TL tutarında idari para cezası uygulanacağı bildirildi. Denetimlerde, kış koşullarına uygun olmayan ve kar lastiği taşımayan araçların yola devam etmesine kesinlikle izin verilmeyecek.

Trafik Güvenliği İçin Önemli Adım

Bu uygulamanın temel hedefi, olumsuz hava şartları nedeniyle hazırlıksız olan araçların trafiği aksatmasını ve güvenliği tehdit etmesini engellemek olarak belirlendi. Özellikle karlı ve buzlu havalarda denetimlerin daha da sıklaşacağı ifade edildi.

Özel Araç Kullanıcıları İçin Öneriler

Kış lastiklerinin, sıcaklıkların 7 derecenin altına düştüğü durumlarda ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde daha iyi tutuş sağladığı göz önünde bulundurulduğunda, kullanılmaları öneriliyor. Sürücülere, lastik alırken üretim tarihine dikkat etmeleri, raf ömrünü doldurmuş lastikleri tercih etmemeleri gerektiği hatırlatılıyor.

Kış Lastiği Fiyatları ve İşçilik Ücretleri

Kış lastiklerinin fiyatları, düşük inçlerde 2 bin TL’ye başlarken, kalite ve markaya bağlı olarak 5 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Büyük ebatlı lastiklerde ise bir adet lastiğin fiyatı 15 bin TL’ye kadar ulaşabiliyor. Lastik sökme ve takma işlemleri, 16 inç ve altındaki jantlar için 1.000 TL, 17 inç ve üzeri için ise 1.200-1.500 TL arasında değişiyor.

Ayrıca, lastik otellerinde dört lastik için saklama ücreti, değişim ücreti ile aynı seviyede talep edilmektedir. Kış lastiği uygulamasının, kış koşullarında trafik güvenliğinin artırılmasına önemli ölçüde katkı sağlaması bekleniyor.

Bu Makaleyi Paylaş
Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir